Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν: Αμερικανικά F-16 έφθασαν στη Μ. Ανατολή

Θέμα χρόνου τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν: Αμερικανικά F-16 έφθασαν στη Μ. Ανατολή

Αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στη Μέση Ανατολή από τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αμερικανική διοίκηση: «Τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την 480η Μοίρα μαχητών που εδρεύει στην αεροπορική βάση Spangdahlem της Γερμανίας φτάνουν στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ η άφιξή τους εντάσσεται στο πλαίσιο των προσδοκιών για ένα μεγάλο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, σε αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά της χώρας την 1η Οκτωβρίου.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αεράμυνά του και αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα ενόψει μιας πιθανής κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15E και F-22, καθώς και επιθετικά αεροσκάφη A-10 και σχετικό προσωπικό, ανέφερε το Πεντάγωνο.

NYT: Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ - Σε ετοιμότητα 1.000 πύραυλοι

Το Ιράν ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να τον αποφύγει, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Τα επόμενα βήματά του θα καθοριστούν από την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Επικαλούμενοι τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, οι New York Times μετέδωσαν ότι ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να καταθέσουν πολυάριθμα σχέδια με βάση τις πιθανές επιπτώσεις από τα αντιποίνων που προετοιμάζει το Ισραήλ.

«Το Ιράν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να είναι προετοιμασμένες για πόλεμο αλλά και να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν», ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι αξιωματούχοι, δύο από τους οποίους ανήκουν στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), δήλωσαν ότι εάν το Ισραήλ προκαλούσε σημαντικές ζημιές σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικούς σταθμούς, ή εάν στόχευε ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, τότε η Τεχεράνη, χωρίς αμφιβολία, θα κλιμάκωνε περαιτέρω τις ενέργειές της.

Σε αυτήν την περίπτωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα μπαράζ έως και 1.000 βαλλιστικών πυραύλων - σημαντική κλιμάκωση σε σύγκριση με τους 200 που εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου - ή ακόμη και να διαταράξει τον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας και τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους.

Ωστόσο, εάν το Τελ Αβίβ περιόριζε την απάντησή του σε πλήγματα σε αποθήκες όπλων ή στρατιωτικές βάσεις, η Τεχεράνη μπορεί να καταλήξει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην απαντήσει, βάζοντας έτσι τέλος στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.

aΟι Ιρανοί ηγέτες έχουν υποστηρίξει δημοσίως ότι δεν επιδιώκουν να μπουν σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο, κάτι που τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι Ιρανοί φοβούνται μήπως φανούν αδύναμοι, αναφέρει το δημοσίευμα, και ένα ισχυρό πλήγμα στα χέρια του Ισραήλ θα μπορούσε να τους καταστήσει ευάλωτους αλλά και να ασθανσθούν ότι πρέπει να επανακτήσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ακόμη και με τη βοήθεια του προηγμένου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, THAAD που έφτασε πρόσφατα στο Ισραήλ, δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει μελλοντικές επιθέσεις από την Τεχεράνη.

«Όπως τα αντιπυραυλικά συστήματα Arrow δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης True Promise 2, έτσι και τα συστήματα THAAD δεν θα λειτουργήσουν. Μην βασίζεστε στα THAAD, έχουν περιορισμένες δυνατότητες», ανέφερε ο Σαλαμί σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Ιράν ονόμασε την επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου επιχείρηση «True Promise 2». Είχε προηγηθεί η επίθεση του Απριλίου, την οποία είχε ονομάσει επιχείρηση «True Promise 1».

«Δεν ανησυχούμε για επίθεση στις πυραυλικές εγκαταστάσεις»

Η Τεχεράνη δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI) σε δηλώσεις που μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Η άμυνά μας είναι ικανή να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική απειλή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιθέσεων εναντίον των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων», ανέφερε ο Εσλαμί. Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον τέτοιων εγκαταστάσεων, «η απάντηση του Ιράν θα είναι συντριπτική», προειδοποίησε.

Στρατιωτικές υποδομές, πυρηνικές εγκαταστάσεις και η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν θεωρούνται ως «πιθανοί στόχοι» του ανταποδοτικού πλήγματος που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και να παρασύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση, ενώ τυχόν πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές ενέργειας παγκοσμίως.