Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα βάθη της Ασίας, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή. Σε σχέση με την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν από κοντά, η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ρωσία έχει μεταβληθεί, με δυσμενέστερους όρους για τη Μόσχα, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας του Συμφώνου της Σαγκάης είναι μάλλον ένας περιφερειακός οργανισμού που κινείται στο περιθώριο της διεθνούς σκηνής, μην έχοντας καταφέρει να επιτύχει τον στόχο που είχαν θέσει η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν όταν πρωτοστάτησαν στη σύστασή του. Ωστόσο, ακόμα αποτελεί μία έκφανση της συμμαχικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας.
Η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας στη Σαμαρκάνδη συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ είχαν συναντηθεί από κοντά λίγο καιρό πριν την εισβολή στην Ουκρανία στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε είχε διαδοθεί η φήμη πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ενημερώσει τον Κινέζο ομόλογό του για τις προθέσεις του, έχοντας εξασφαλίσει ενδεχομένως την ανοχή του ή και κάτι περισσότερο, στο πλαίσιο της συμμαχικής σχέσης.
Η Κίνα είναι εκείνη η χώρα εκ των μεγάλων δυνάμεων που κράτησε την ευμενέστερη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή, αναλογικά με τη δύναμη της. Ωστόσο η αναφορά του Πούτιν πως στη συνάντηση καλύφθηκαν ορισμένες ανησυχίες της Κίνας, δείχνει πως οι όροι της σχέσης τους έχουν αλλάξει και ο Ρώσος πρόεδρος περίμενε μεγαλύτερη υποστήριξη από το Πεκίνο, ενώ οι συνέπειες των δυτικών κυρώσεων εναντίον του θα αρχίσουν να γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς.
Από τη μεριά του όμως το Πεκίνο βλέπει τη Μόσχα ως έναν μικρότερο εταίρο, τον οποίο μπορεί να εκμεταλλεύεται κατά περίσταση, είτε για να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές στον τομέα της ενέργειας που χρειάζεται ή να εξασφαλίζει την πολιτική υποστήριξης του για το θέμα της Ταϊβάν, όπου μαίνεται η διαμάχη της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει πλέον αρκετές δυνάμεις ώστε να διαμορφώσει μία ισότιμη σχέση με την Κίνα, πιεσμένη από τη φθορά του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Ακόμα και κι αν τα σχέδια του Κρεμλίνου να εκτρέψει τις ροές της ενέργειας προς την Ασία δεν έχουν ευοδωθεί και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σύντομα, η Μόσχα είναι αναγκασμένη να υπομένει την υποβάθμισή της. Οι διαθέσιμοι σύμμαχοι που μπορούν να προσφέρουν σημαντική στήριξη, μειώνονται επικίνδυνα για το καθεστώς του Πούτιν.