Τι κρίνεται στις κάλπες της Χειμάρρας
Shutterstock
Shutterstock

Τι κρίνεται στις κάλπες της Χειμάρρας

Σήμερα πέφτει η αυλαία στο εκλογικό δράμα της Χειμάρρας και παράλληλα κλείνει ένα κεφάλαιο στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη, παραμένουν ωστόσο άλλα μεγάλα κεφάλαια ανοικτά και πιθανώς θα προστεθούν νέα.

Μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του Έντι Ράμα που οδήγησαν στην καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων, χάνοντας τα πολιτικά δικαιώματά του, στις πρόωρες δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας δεν κρίνεται «απλώς» ο υποψήφιος που θα αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου, αλλά και το μέλλον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την ακύρωση των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και τη σύλληψη και καταδίκη στη συνέχεια του Φ. Μπελέρη, με μια ενοχοποιητική έκθεση των Εισαγγελικών Αρχών και διαδικασίες που δεν ανταποκρίνονταν στις στοιχειώδεις αρχές του Κράτους Δίκαιου, πολλώ δε μάλλον για μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε η κυβέρνηση Ράμα όρισε δύο υπηρεσιακούς δημάρχους -η μία παραιτήθηκε και ο άλλος εξακολουθεί να λειτουργεί ως αναπληρωτής.

Ο θεωρούμενος ως εντολοδόχος του Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού κόμματος είναι ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος κατάγεται από τη Δρόπολη του νομού Αργυροκάστρου και καταγγέλλεται ότι ήρθε τρόπον τινά «φυτευτός» στη Χειμάρρα. Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του Τάβου, ο Αλβανός πρωθυπουργός τον διόρισε νομάρχη Αυλώνας, θέση που του δίνει ισχυρό πλεονέκτημα για παρέμβαση στα τοπικά θέματα και να κάνει προεκλογική εκστρατεία χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του κράτους και της κυβέρνησης.

Επίσης με τη μετακόμιση του Φρέντη Μπελέρι ως ευρωβουλευτή σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και την επικείμενη αποφυλάκισή του αφού εκτίσει την ποινή του, και παράλληλα αναδεικνύοντας ως υποψήφιο δήμαρχο τον ομογενή Βαγγέλη Τάβο, πολλώ δε μάλλον εάν εκείνος εκλεγεί, ο Εντι Ράμα επιχειρεί να εξαλείψει το «αγκάθι» Μπελέρη από τις σχέσεις με την Ελλάδα και να «μηδενίσει» την παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Οι Χειμαριώτες καταγγέλλουν ότι από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βαγγέλης Τάβος από τη μια παρουσιάζεται στα αλβανόφωνα χωριά του δήμου ως η υποψηφιότητα που θα βάλει τέλος στην χρήση της ελληνικής γλώσσας στη Χειμάρρα και από την άλλη, συστήνεται στη Χειμάρρα ως Έλληνας μειονοτικός. Επ’ αυτού χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά την προεκλογική του συγκέντρωση στο χωριό Βρανίτσι, όπου συνεργάτης του Τάβου κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά στις 4 Αυγούστου τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να εξαλειφθεί η ελληνική γλώσσα από τη Χειμάρρα μετά τις 5 Αυγούστου. Ο υποψήφιος δήμαρχος που ήταν δίπλα του δεν αντέδρασε. 

Φόβος των Χειμαρριωτών είναι ότι αν εκλεγεί ο Βαγγέλης Τάβος θα προκύψει άμεσο πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, ζήτημα που δεν έχει λυθεί πάνω από 30 χρόνια. Το περιουσιακό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η επιμονή του Έντι Ράμα να απαλλοτριώσει μέρος των ελληνικών περιουσιών ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας, αποτέλεσε τη βασική αιτία τριβής του Αλβανού πρωθυπουργού και του Φρέντη Μπελέρη, που τελικά οδήγησε στην καθαίρεση και φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου.

Ο Εντι Ράμα θέλει να κρατήσει τη Χειμάρρα πάση θυσία. Ο Βαγγέλης Τάβος, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του παρείχε το αξίωμα του νομάρχη πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, υποστηρίζει από την άλλη ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 1226 τίτλοι ιδιοκτησίας και είναι έτοιμοι να μοιραστούν επιπλέον άλλοι 600 και υπόσχεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δοθούν οι υπόλοιποι τίτλοι ιδιοκτησίας για να ακολουθήσουν μετά οι τίτλοι για τα αγροκτήματα. 

Απέναντι στον εντολοδόχο του Έντι Ράμα, η Ομόνοια, το ΚΕΑΔ και η ενωμένη αντιπολίτευση στηρίζουν τον ομογενή Πέτρο Γκικουρία, με καταγωγή από το χωριό Δρυμάδες που επέστρεψε στη γενέτειρά του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει και εργάζεται. 

Ο Πέτρος Γκικουρίας γεννήθηκε τον Αύγουστο 1964 και μεγάλωσε στους Δρυμάδες. Έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Φίερι. Το 1990 βρέθηκε στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1991, μετακόμισε μαζί με τον αδερφό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, διατηρώντας ξενοδοχειακές μονάδες στο Όσεαν Σίτι του Μέριλαντ. Είναι ιδρυτικό και διοικητικό στέλεχος της Ενωσης Χειμαρριωτών της Αμερικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής από το 2017.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πέτρος Γκικουρίας υπόσχεται ότι η επόμενη ημέρα για τον Δήμο Χειμάρρας δεν θα έχει αποκλεισμούς. «Δεν θα έχει παιδιά και αποπαίδια. Μονίμους κατοίκους και απόδημους. Σοσιαλιστές και Δημοκρατικούς. Δικούς μας και μη δικούς μας. Δεν θα έχει διαφθορά. Δεν θα έχει ανασφάλεια για την περιουσία του κάθε πολίτη. Δεν θα έχει διορισμένο δήμαρχο, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές όσων θέλουν να σφετεριστούν τις περιουσίες μας», αναφέρει.

Δηλώνει ακόμη πως την επόμενη ημέρα, η Χειμάρρα «θα έχει δήμαρχο που θα έχει πόρτες ανοιχτές στα Τίρανα, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, αλλά και στην Ουάσινγκτον, για να διεκδικήσει το καλύτερο για την επόμενη ημέρα της Χιμάρας».

Σύμφωνα με πηγές της μειονότητας, από πέρυσι τον Μάιο, όταν έγιναν οι πρώτες εκλογές που ακυρώθηκαν, έως και πρόσφατα στους εκλογικούς καταλόγους της Χειμάρρας έχουν εγγραφεί νέοι ψηφοφόροι, γεγονός που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές και θα έπρεπε να διεξαχθούν με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης, παρά τις ενστάσεις του ΚΕΑΔ για την παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος άσκησης έφεσης από τον Φρέντη Μπελέρη σχετικά με την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την έκπτωση του από το αξίωμα του δημάρχου, ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε το σχετικό Διάταγμα για την διενέργεια εκλογών στον δήμο. 

Πολλά στις εκλογές της Χειμάρρας θα κριθούν από τη συμμετοχή. Στην Ομόνοια και το ΚΕΑΔ προσβλέπουν τώρα στη μαζική συμμετοχή υπέρ του Γκικουρία. Σε μήνυμά του ο Φρέντη Μπελέρης καλεί επίσης τους συμπολίτες του να προσέλθουν στις κάλπες μαζικά και να εκλέξουν δήμαρχο Χειμαρριώτη, δηλαδή τον Γκικουρία. Το γεγονός ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν στην καρδιά του καλοκαιριού είναι δίκοπο μαχαίρι όσον αφορά τη συμμετοχή: Ο καλός καιρός συνήθως απομακρύνει τους ψηφοφόρους από την κάλπη, από την άλλη τον Αύγουστο βρίσκονται στη Χειμάρρα περισσότεροι απόδημοι ομογενείς.