Νέο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της COP27 που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση των διευθετήσεων που θα βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές αναφέρει ότι θα υποστηριχθούν «εκείνες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Η νέα ρήτρα ορίζει με περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με προηγούμενες αναφορές τις χώρες εκείνες που ενδέχεται να ωφεληθούν από το νέο ταμείο η σύσταση του οποίου προτάθηκε κατά τις συνομιλίες στο Σαρμ Eλ Σέιχ.
Η έκκληση αναπτυσσομένων χωρών για ένα ταμείο κλιματικών ζημιών κυριάρχησε στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες σπρώχνοντας πιο πέρα το προγραμματισμένο για χθες, Παρασκευή, κλείσιμο της διάσκεψης καθώς οι χώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Το προσχέδιο πρότασης αναμένεται να παραπέμπει πολλές από τις πιο επίμαχες αποφάσεις για το ταμείο στην επόμενη χρονιά, όταν μια «μεταβατική επιτροπή» θα κάνει συστάσεις για τις χώρες προκειμένου να υιοθετηθούν στη συνέχεια στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2023.
Οι συστάσεις θα καλύπτουν «την αναγνώριση και τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης» -- μια αναφορά στο επίμαχο θέμα ποιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν σε αυτό το νέο ταμείο.
Έπειτα από χρόνια αντίστασης των πλούσιων χωρών στις εκκλήσεις των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές χωρών για χρηματοδότηση των «απωλειών και των ζημιών», η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει ένα νέο ταμείο, αν αναδυόμενες οικονομίες με υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως η Κίνα, πληρώσουν επίσης γι' αυτό, αντί μόνον οι περιοχές που εκπέμπουν ιστορικά υψηλούς ρύπους, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
COP27: Τι είναι το ταμείο για τις «απώλειες και τις ζημιές» - Ποιες χώρες θα το πληρώνουν