Η πρόοδος στις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι δυνατή μόνο εάν ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, είπε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους σκανδιναβούς ομολόγούς του την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνήματα με ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αναοίνωση από το γραφείο του Ερντογάν.
«Τονίστηκε ότι εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα ήταν δυνατή», ανέφερε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές του κόμματός του στην Άγκυρα ότι αναμένει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να «κατανοήσουν» τα ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία.
«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία στο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτήν την ευαισθησία όπως περιμέναμε», είπε σύμφωνα με το CNN.
Ο Ερντογάν από την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει «θετικά» τις αιτήσεις του ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δεν θα τις υποστηρίξει, αν επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.
«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει νόημα για εμάς μόνο στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι ευαισθησίες μας. Το να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG ισοδυναμεί, τουλάχιστον, με ασυνέπεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Παράλληλα, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν μέλη του PKK και υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Σουηδία δεν εξέδωσε 30 άτομα που η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.
«Δεν θα μας παραδώσετε τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να σας υποστηρίξουμε για να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» για να μην έχει ασφάλεια αυτή η οργάνωση ασφαλείας», είπε.