Το βλεννογόνο που ονομάζεται «θαλάσσιο σάλιο» και κάλυψε την επιφάνεια του νερού και τα βάθη της Θάλασσας του Μαρμαρά τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται να κινείται στα Δαρδανέλια και να φτάνει στην περιοχή του βορείου Αιγαίου, πλησιάζοντας σχεδόν στις ακτές της Ίμβρου, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα Hurriyet Daily News και το CNN Turk.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, παρά την εκστρατεία καθαρισμού που ξεκίνησε την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώνοντας περισσότερα από 5.000 κυβικά μέτρα βλεννογόνου από τη θάλασσα του Μαρμαρά, συνέχισε να εξαπλώνεται μέχρι τις παραλίες των δυο νησιών.
Ένα από τα σημεία που απειλούνται ιδιαίτερα είναι το λιμάνι όπου καταφεύγουν τα αλιευτικά σκάφη Οι Ίμβριοι ανέφεραν πως τις μέρες που φυσούσε βοριάς, η βλέννα ακούμπησε το νησί και προχώρησε προς τα ελληνικά νερά, αλλά ο νοτιάς το έφερε πίσω, ανέφερε το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, οι επαγγελματίες του τουρισμού ανησυχούν ότι το βλεννογόνο πλησιάζει στις παραλίες στις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας και ότι το φαινόμενο θα προκαλέσει προβλήματα στον τουριστικό τομέα.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές άρχισαν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία οξυγόνωσης για την προστασία της θάλασσας από τους βλεννογόνους, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο καθαρισμός του θα είναι δυνατός μόνο με εκτεταμένα συστήματα καθαρισμού λυμάτων.