Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη (21/01), πως θα πρόκρινε την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της Tesla το «θέλει».
«Θα ήμουν, αν θέλει να την αγοράσει», είπε ο Τραμπ ερωτηθείς αν είναι ανοικτός στην ιδέα της εξαγοράς της πλατφόρμας από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, μέγα υποστηρικτή και σύμβουλό του.
«Όποιο πρόσωπο ή οντότητα αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό» (μετοχικό κεφάλαιο) στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση «άδειας» ώστε να λειτουργεί στη χώρα, πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος» και συμπλήρωσε πως «το TikTok είναι άχρηστο αν δεν πάρει την άδεια».
«Επομένως, αυτό που σκέφτομαι να πω σε κάποιον, είναι να το αγοράσει και να δώσει τα μισά (από τα κέρδη) στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα δώσουμε την άδεια», σημείωσε και συνέχισε: «Με αυτόν τον τρόπο, θα είχε έναν μεγάλο συνεργάτη στις ΗΠΑ».
🚨President Trump on Tiktok: "You have an asset that has no value or has a trillion dollar value. It all depends on whether or not the US gives the permit. So what I'm saying is let the US give the permit, and the US should get half."
— Benny Johnson (@bennyjohnson) January 21, 2025
pic.twitter.com/AUtjl6K5nz
Η εκτελεστική πράξη ακολούθησε τη δέσμευση του Τραμπ την Κυριακή ότι θα καθυστερήσει την επιβολή του. Το TikTok δήλωσε ότι η διαβεβαίωση αυτή του επέτρεψε να επανέλθει στο διαδίκτυο αφού έμεινε στο σκοτάδι για περισσότερες από 12 ώρες το Σαββατοκύριακο.
Η καθυστέρηση θα βοηθήσει τη διοίκηση Τραμπ «να καθορίσει την κατάλληλη πορεία προς τα εμπρός με έναν ομαλό τρόπο που προστατεύει την εθνική ασφάλεια, αποφεύγοντας παράλληλα το απότομο κλείσιμο μιας πλατφόρμας επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικανούς», ανέφερε το διάταγμα.
Ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες έχει επανειλημμένα προτείνει ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε έναν αμερικανό αγοραστή που θα αγόραζε το ήμισυ της εταιρείας και θα την διαχειριζόταν ως κοινοπραξία 50-50 με τον σημερινό κινεζικό ιδιοκτήτη της ByteDance.
Μια κοινοπραξία στην οποία θα συμμετείχε μια αμερικανική εταιρεία με μερίδιο 50% στην TikTok θα μπορούσε να αμβλύνει το γράμμα του αμφιλεγόμενου νόμου, αν και δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί νομοθέτες ή η TikTok, η οποία αρνείται ότι αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τους Αμερικανούς, θα το αποδεχόταν.
Η αντίδραση της Κίνας
Σύμφωνα με το CNN όταν ρωτήθηκε σχετικά με το όραμα του Τραμπ για το μέλλον της TikTok, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η «λειτουργία και η απόκτηση εταιρειών» θα πρέπει να «αποφασίζεται από τις εταιρείες» και σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να «ακούσουν σοβαρά τη φωνή της λογικής» και να «παρέχουν ένα ανοικτό, δίκαιο, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον» για εταιρείες από όλες τις χώρες, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου Guo Jiakun.
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καθυστέρησε για 75 ημέρες την εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος απαιτεί την απαγόρευση της TikTok στις ΗΠΑ, εκτός αν πουλάει σε αγοραστή από την Αμερική ή έναν από τους συμμάχους της.
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η τύχη του TikTok εμφανίστηκε ως μία από τις πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την τεχνική δεινότητα του Πεκίνου, οι προτάσεις του Τραμπ αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση.
Δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo συνέρρευσαν στα hashtags που σχετίζονται με την πιθανή ιδιοκτησία 50-50, με πολλούς να καταγγέλλουν τη «ληστεία» της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ακόμα, ένα άρθρο στο κρατικό εθνικιστικό ταμπλόιντ Global Times την Τρίτη εξέτασε τον χειρισμό της απαγόρευσης των ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η παγίδα που έστησαν ορισμένοι Αμερικανοί για το TikTok τους έχει παγιδεύσει».
«Η πολιτική χειραγώγηση μιας υπερβολικά τεταμένης έννοιας ασφάλειας έναντι του TikTok όχι μόνο έχει προκαλέσει διακυμάνσεις στα συναισθήματα του αμερικανικού κοινού, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε «βαθύ προσωπικό πόνο» για ορισμένους που βασίζονται σε αυτό για τον βιοπορισμό τους», αναφέρει το άρθρο.