Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για την επανεκκίνηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της εξόρυξης βαθέων υδάτων, επιδιώκοντας να αντισταθμίσει την κυρίαρχη θέση της Κίνας σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει την αναζήτηση στρατηγικά σημαντικών ορυκτών όπως το νικέλιο, ο χαλκός και τα στοιχεία σπανίων γαιών από τον βυθό της θάλασσας στα αμερικανικά και διεθνή ύδατα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βασικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην επιστήμη και τεχνολογία βαθέων υδάτων και στους ορυκτούς πόρους του βυθού», ανέφερε ο Τραμπ στο εκτελεστικό διάταγμα της Πέμπτης.
Η μονομερής ενέργεια αποσκοπεί «στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στους ορυκτούς πόρους του βυθού», στην ενίσχυση των συνεργασιών με τους συμμάχους και στη διασφάλιση ότι οι αμερικανικές εταιρείες είναι «σε καλή θέση» για να υποστηρίξουν όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ορυκτά του βυθού με υπευθυνότητα.
Η εντολή, την οποία οι επικριτές λένε ότι αντιβαίνει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την υιοθέτηση κανονισμών, δίνει το ΟΚ στην κυβέρνηση Τραμπ να επιταχύνει τις άδειες εξόρυξης βάσει του Νόμου περί Σκληρών Ορυκτών Βαθέων Βυθών του 1980.
Επιδιώκει επίσης να θεσπίσει μια διαδικασία έκδοσης αδειών κατά μήκος της εξωτερικής υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ και, κυρίως, ζητά την ταχεία αναθεώρηση των αδειών εξόρυξης βυθού «σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας».
Τι είναι η εξόρυξη βαθέων υδάτων
Η πρακτική της εξόρυξης σε βαθιά νερά περιλαμβάνει τη χρήση βαρέων μηχανημάτων για την απομάκρυνση ορυκτών και μετάλλων από τον βυθό της θάλασσας, όπου συσσωρεύονται σε οζίδια μεγέθους πατάτας. Η τελική χρήση αυτών των ορυκτών είναι ευρεία και περιλαμβάνει μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.
Οι υποστηρικτές της πρακτικής λένε ότι η εξόρυξη σε βαθιά νερά μπορεί να είναι μια εξαιρετικά επικερδής βιομηχανία που τελικά μειώνει την εξάρτηση από μεγάλες εξορυκτικές δραστηριότητες στην ξηρά.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης σε βαθιά νερά είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η πρακτική δεν μπορεί να γίνει με βιώσιμο τρόπο και θα οδηγήσει σε καταστροφή οικοσυστημάτων και εξαφάνιση ειδών.
«Καταδικάζουμε την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να ξεκινήσει αυτή την καταστροφική βιομηχανία στην ανοιχτή θάλασσα στον Ειρηνικό παρακάμπτοντας τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε την Παρασκευή ο Άρλο Χέμφιλ της Greenpeace USA.
«Αυτό αποτελεί προσβολή για την πολυμέρεια και ένα χαστούκι στο πρόσωπο όλων των χωρών και των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αντιτίθενται σε αυτήν την επικίνδυνη βιομηχανία», δήλωσε ο Χέμφιλ σε ανακοίνωσή του.
Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιου Βυθού (ISA), μια ελάχιστα γνωστή ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ που επιβλέπει την εξόρυξη σε βαθιά νερά, επιδιώκει εδώ και χρόνια να επιλύσει το σκοτεινό μέλλον της εξόρυξης σε βαθιά νερά πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα. Εξετάζει πρότυπα για τη ρύθμιση της εκμετάλλευσης και της εξόρυξης πολυμεταλλικών οζιδίων και άλλων κοιτασμάτων στον πυθμένα του ωκεανού.