Τοποθετούμαι στη μέση, μεταξύ μιας ευρωπαϊκής αντίληψης για απομείωση ποινών και γρήγορης επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία και της άποψης της ελληνικής κοινωνίας επί ζητημάτων που προκαλούν ανασφάλεια και δεν υπηρετούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Μιλώντας προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για την «καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» ο κ. Τσιάρας είπε ότι οι υφ' όρων αποφυλακίσεις ενδεχομένως θα πρέπει να ξανασυζητηθούν, εξετάζοντας και τη φύση του αδικήματος, ώστε «να μην βλέπουμε να επαναλαμβάνονται ακριβώς οι ίδιες συμπεριφορές την επομένη της υφ' όρων αποφυλάκισης» είπε ο κ. Τσιάρας.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι επικαιροποιείται ο κατάλογος των βασικών αδικημάτων για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι μειώνονται οι σχετικές ποινικές κυρώσεις. «Λίγο πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας (που ήταν 10 χρόνια) σε πλημμέλημα, ενώ εμείς, τον Νοέμβριο του 2019, βάλαμε κάθειρξη έως 8 έτη» είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Δεν υπάρχουν χαμηλότερες ποινές, υπάρχει μια ευθυγράμμιση των ποινών και μάλιστα, ακολουθείται μια κλιμακούμενη αύξηση της ποινής».
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης έθεσε το θέμα της στήριξης των δικηγόρων απέναντι στην πανδημία ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι μετά από κάθε έγκλημα προαναγγέλλει αυστηροποίηση ποινών. «Να συζητήσουμε την αυστηροποίηση των ποινών για κάποια εγκλήματα, να συζητήσουμε όμως και για την πρόληψη, να συζητήσουμε και για τη δημιουργία φυλακών» είπε ο κ. Αυλωνίτης.
Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του Χρήστου Παππά, ο οποίος, όπως είπε η κ. Γιαννακοπούλου, «επιστρέφει εκεί που του αρμόζει». Για το νομοσχέδιο, που αφορά σε ευρωπαϊκή οδηγία, είπε ότι «είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί».
Με αφορμή τη σύλληψη του Χρ. Παππά, ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης είπε πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό να καταλάβει τη σημασία της ποινής για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ για τους εμβολιασμούς είπε ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων.
Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου τόνισε την ανάγκη επαναξιολόγησης των ευρωπαϊκών μέτρων καταπολέμησης του μαύρου χρήματος καθώς, από το «3-5% του παγκόσμιου ΑΕΠ που ξεπλένεται κάθε χρόνο, από αυτό ανακτάται μόνο το 1,1%».
Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου αναφέρθηκε στις συνέπειες από την καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης. Επισήμανε συγκεκριμένα ότι, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής της δήμευσης της περιουσίας ατόμου, που είναι ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος, όταν η υπόθεση δεν έρχεται στο ακροατήριο εντός πενταετίας.
Την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Χρ. Παππά εξέφρασε και ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Με αυτήν, κλείνει το αιματοβαμμένο κεφάλαιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που ταλαιπώρησε την πατρίδα μας και τη δημοκρατία» είπε ο κ. Χαρακόπουλος.