Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι θα αντιμετωπίσει την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19, ενώ θα ερευνήσει την ευρεία διαφθορά, αφού ανέστειλε την Κυριακή τη λειτουργία του κοινοβουλίου και ανέλαβε έκτακτες εξουσίες, μια κίνηση την οποία οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν πραξικόπημα.
Ο Σάγεντ δικαιολόγησε τις ενέργειές του, ανάμεσά τους και την αποπομπή του πρωθυπουργού, επικαλούμενος την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού και την κακοδιαχείριση, τονίζοντας ότι έδρασε για να σώσει την Τυνησία από τη διαφθορά και τις συνωμοσίες κατά της κοινωνικής ηρεμίας.
Η οργή των πολιτών αυξανόταν στην Τυνησία λόγω της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού που είχε προκληθεί λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων, αλλά και μεταξύ του προέδρου του κοινοβουλίου Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής και του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, και του προέδρου Σάγεντ.
Αργά χθες Τετάρτη η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Σάγεντ να δηλώνει στον επικεφαλής μιας βιομηχανικής ένωσης ότι «λάθος οικονομικές επιλογές» προκάλεσαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Η Τυνησία επιδιώκει να λάβει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Στο βίντεο ο Σάγεντ καλεί τους εμπόρους να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων, ενώ καταφέρεται εναντίον επιχειρηματιών τους οποίους κατηγορεί για διαφθορά.
Εξάλλου ο Τυνήσιος πρόεδρος αυστηροποίησε κάποιους υφιστάμενους περιορισμούς για την ανάσχεση της covid-19, περιλαμβανομένης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός του τόπου διαμονής των πολιτών. Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί ένα κέντρο διαχείρισης ώστε να συντονίζει την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα.
Μέσα ενημέρωσης και κόμματα
Στο μεταξύ χθες ο Σάγεντ απέπεμψε τον επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης Μοχάμεντ αλ Ντάχας και διόρισε προσωρινό αντικαταστάτη του, μετά τις εκκλήσεις που δέχθηκε να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Ντάχας αφού μέλη της τυνησιακής ένωσης συντακτών και οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν πως εμποδίστηκαν να μπουν στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης, παρότι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε εκπομπή της.
Επίσης χθες έγινε γνωστό ότι η δικαιοσύνη της Τυνησίας ξεκίνησε έρευνα εις βάρος τριών πολιτικών κομμάτων --ανάμεσά τους το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, το ισλαμιστικό Ενάχντα, και το "Καρδιά της Τυνησίας"-- με την υποψία ότι έλαβαν χρηματοδότηση από το εξωτερικό στις βουλευτικές εκλογές του 2019, δήλωσαν δικαστικές πηγές.
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου, πριν τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του Σάγεντ.
Οι δικαστικές αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι παραμένουν ανεξάρτητες και η έρευνα δεν φαίνεται να συνδέεται με την απόφαση του Σάγεντ, ωστόσο το γεγονός αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους βασικούς αντιπάλους του Τυνήσιου προέδρου.
Το μετριοπαθές ισλαμιστικό Ενάχντα και η "Καρδιά της Τυνησίας" του μεγαλοεπιχειρηματία των μέσων ενημέρωσης Ναμπίλ Καρούι είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019. Το άλλο κόμμα που ερευνάται είναι το Aich Tounsi.
Ο επικεφαλής του Ενάχντα, ο Ρασίντ Γανούσι, που είναι και πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Καρούι ήταν αντίπαλοι του Σάγεντ στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019.
Το Ενάχντα έχει αναχθεί σε βασικό επικριτή του Τυνήσιου προέδρου, με τον Γανούσι να τον κατηγορεί για πραξικόπημα.