Του Γιάννη Μαντζίκου
Με τον χρόνο να πιέζει καθώς σε περίπου 3 μήνες ξεκινούν τα επίσημα προκριματικά για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, ξεκινά και επίσημα η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για το «σκάνδαλο» με την Ουκρανία, η οποία κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που θα οδηγήσει.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ ερευνάται για την υπόθεση απόπειρας του να πιέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα κατά του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του βασικού πολιτικού αντιπάλου του για τις εκλογές του 2020, Τζο Μπάιντεν.
Σήμερα λοιπόν, οι 435 βουλευτές των δυο στρατοπέδων αναμένεται να ψηφίσουν επί διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν την κλήτευση μαρτύρων, τα έγγραφα και τις καταθέσεις, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί πότε και αν θα υπάρξει επίσημη ψηφοφορία η οποία θα παραπέμπει για δίκη τον Τραμπ στη Γερουσία.
Όπως αναφέρθηκε ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των Δημοκρατικών για δυο λόγους, πρώτον, το 2020 είναι εκλογική χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές που διεκδικούν την επανεκλογή τους θα ρίξουν σε αυτό το μέτωπο τις προσπάθειες τους. Δεύτερον, όπως εκτιμά ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσάκ Σούμερ ο Τραμπ ενδέχεται να μην υπογράψει σχετικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που αν συμβεί όχι μόνο θα οδηγήσει στο λεγόμενο «λουκέτο» αλλά θα μπλοκάρει τη διαδικασία (έστω και προσωρινά).
Εάν η απαγγελία κατηγοριών εγκριθεί, η Γερουσία -την πλειοψηφία των εδρών έχουν οι Ρεπουμπλικανοί- θα κληθεί να οργανώσει τη «δίκη» του Τραμπ και να αποφανθεί εάν θα πρέπει να παυθεί ή όχι. Εκεί, τη διαδικασία ορίζουν σε μεγάλο βαθμό ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στο εν λόγω σώμα, και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, πρόεδρος της αρμόδιας δικαστικής επιτροπής, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι στην ιστορία των ΗΠΑ μόνον δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί κατ'' αυτόν τον τρόπο - ο Αντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον 130 χρόνια αργότερα, το 1998.
Έτσι λοιπόν, από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, Γκρέιαμ και ο Μακόνελ έχουν μέχρι στιγμής υψώσει «τοίχος προστασίας» για τον Τραμπ. Ο Γκρέιαμ πριν λίγες μέρες άλλωστε παρά τη σφοδρή κριτική που άσκησε στον πρόεδρο για το θέμα της αποχώρησης από τη Συρία, ηγήθηκε πρωτοβουλίας την οποία συνυπέγραψαν 50 Γερουσιαστές του κόμματος κατά της διαδικασίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο υπάρχουν τρία ερωτηματικά στη Γερουσία για τους Ρεπουμπλικανούς, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνει ο οποίος το τελευταίο διάστημα «κατακεραυνώνει» τον Τραμπ και οι μετριοπαθείς Σούζαν Κόλλινς και Λίζα Μαρκόβσκι.
Mε βάση τα δεδομένα αυτά κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει η μάχη του Καπιτωλίου που ξεκινά σήμερα...