Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά από σήμερα, Κυριακή (3/3) στο Κάιρο για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί εκεχειρία κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού στη Λωρίδα της Γάζας· στην περιοχή, το Σάββατο (2/3) έγιναν οι πρώτες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τον άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Κάιρο, αντιπροσωπεία των τρομοκρατών της Χαμάς αναμένεται να απαντήσει στην πρόταση που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τις χώρες που μεσολαβούν -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- και ισραηλινούς διαπραγματευτές.
Η εν λόγω πρόταση προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι 42 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει «λίγο ως πολύ» αποδεχθεί τους όρους για να κηρυχθεί ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, που σημαίνει ότι η απόφαση για εκεχειρία ή μη εξαρτάται αυτή τη στιγμή από τη Χαμάς, όπως δήλωσε το Σάββατο (2/3) Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.
Την Παρασκευή (1/3) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως «ελπίζει» ότι θα κηρυχθεί εκεχειρία ως το ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στερώντας τη ζωή σε 1.160 ανθρώπους, ενώ περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
66 αμερικανικά «δέματα»
Μία πρώτη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα επιχείρησαν οι ΗΠΑ το Σάββατο (2/3): τρία στρατιωτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε ρίψεις 66 «δεμάτων» με αλεξίπτωτα. Περιείχαν πάνω από 38.000 γεύματα. Η επιχείρηση έγινε από κοινού με την Ιορδανία, διευκρίνισε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.
Οι ρίψεις βοήθειας από τον αέρα, ή ενδεχόμενες παραδόσεις διά θαλάσσης, άλλη επιλογή που ανέφερε πως εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απαραίτητη είσοδο βοήθειας από όσες περισσότερες χερσαίες οδούς είναι δυνατόν», σημείωσε το Σάββατο (2/3) ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη» να φθάσει βοήθεια σε «όλους» όσοι βρίσκοναι σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης στον θύλακο.