Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε μαϊμούδες ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19. Το εμβόλιο, το οποίο προηγουμένως είχε δοκιμαστεί με ανάλογη επιτυχία σε ποντίκια και αρουραίους, οδήγησε στην ανάπτυξη αντισωμάτων που αδρανοποίησαν αρκετά διαφορετικά στελέχη του ιού.
Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Sinovac Biotech του Πεκίνου, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και άλλων ινστιτούτων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανακοίνωσαν ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προκλινικών δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μαϊμούδες μακάκους (που δεν είναι πίθηκοι, όπως συχνά αναφέρονται λανθασμένα), θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου PiCoVacc σε ανθρώπους, αργότερα εντός του έτους.
Οι Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν στελέχη του κορονοϊού από 11 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ελβετία, στη Βρετανία και στην Ισπανία. Ένα από αυτά τα στελέχη του ιού τελικά επιλέχθηκε, αδρανοποιήθηκε και αναπτύχθηκε σε μορφή εμβολίου.
Όταν δοκιμάστηκε αρχικά σε τρωκτικά, το PiCoVacc οδήγησε στην ανάπτυξη περίπου δεκαπλάσιων αντισωμάτων έναντι της προεξέχουσας πρωτεΐνης S του ιού (είναι αυτή που προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα), σε σχέση με τα αντισώματα που αναπτύσσονται στο πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς της Covid-19. Στα τρωκτικά που εμβολιάστηκαν με το PiCoVacc και ύστερα μολύνθηκαν σκοπίμως με τα άλλα δέκα στελέχη του κορονοϊού μετά από τρεις εβδομάδες, το εμβόλιο εξουδετέρωσε όλα τα στελέχη.
Όταν στη συνέχεια εμβολιάστηκαν οι μακάκοι είτε με ενάμισι είτε με έξι μικρογραμμάρια του εμβολίου συνολικά τρεις φορές στη διάρκεια δύο εβδομάδων και αργότερα μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, τα ζώα που είχαν εμβολιαστεί με τη μεγάλη δόση, εμφάνισαν πλήρη προστασία χάρη στο εμβόλιο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ