Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την Παρασκευή (25/04) ότι θεωρεί πως η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία παρά την προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014, υπογραμμίζοντας πως η θέση του Κιέβου σε αυτό το θέμα παραμένει «ίδια» παρά τις αμερικανικές πιέσεις.
«Η θέση μας παραμένει η ίδια (…) όλα τα εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί ανήκουν στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζελένσκι, την ώρα που η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής προβλέπεται, σύμφωνα με ΜΜΕ, στο αμερικανικό σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.
Τραμπ: Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία - Νέες κατηγορίες προς το Κίεβο για την έναρξη του πολέμου
Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε την ολοκληρωτική ευθύνη του πολέμου στην Ουκρανία στο Κίεβο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό TIME, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία.
«Νομίζω πως ο πόλεμος ξεκίνησε, όταν άρχισαν να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ανοιχτά πως «η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία», αναφερόμενος στην ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε παρανόμως από τη Μόσχα το 2014.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό, το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για τον πόλεμο, προβλέπει την παραχώρηση περίπου του 20% των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
Όσον αφορά την περίφημη δήλωσή του ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε μία ημέρα, τόνισε ότι ήταν «σχήμα λόγου» και «υπερβολή για να τονίσει ένα σημείο»: «Προφανώς, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όταν το είπα, το είπα και αστειευόμενος, αλλά το νόημα ήταν ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει», τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμα να βάλει τέλος στη σύγκρουση, απάντησε ότι βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του μόλις τρεις μήνες, ενώ ο πόλεμος μαίνεται εδώ και τρία χρόνια. «Αυτή είναι η σύγκρουση του Μπάιντεν, όχι δική μου. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί, αν ήμουν εγώ πρόεδρος», υποστήριξε.
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σε θέση να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία, ο Τραμπ απάντησε θετικά: «Ναι, πιστεύω ότι ο Πούτιν θα το κάνει. Πιστεύω ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε να τα πάρει όλα, αλλά πιστεύω ότι είμαι ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία», σημείωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ακόμη ότι επί της θητείας του οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και πλησιάζουν σε συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να πετύχει τέτοια συμφωνία».
Τρίωρη συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν: Στο τραπέζι οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας και η Κριμαία
Την ίδια στιγμή ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, Στιβ Γουίτκοφ, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν το ενδεχόμενο επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Η συνάντηση στο Κρεμλίνο - που διήρκεσε τρεις ώρες - ήταν «εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουσάκοφ, στενού συνεργάτη και βοηθούν του Πούτιν, που παρευρέθηκε στη συνάντηση.
«Αυτή η συζήτηση βοήθησε να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των ΗΠΑ, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για μια σειρά άλλων διεθνών ζητημάτων», ανέφερε.
Ο Ουσάκοφ, πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ και μέλος της διπλωματικής ομάδας της Μόσχας, πρόσθεσε: «Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η συζήτηση επικεντρώθηκε ειδικότερα στη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας».
«Σύμφωνα με τις συμφωνίες μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, η διαδικασία θα προχωρήσει ενεργά», συμπλήρωσε.
Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Ο Γουίτκοφ, δεν προέβη σε κάποια δήλωση μετά τη συνάντηση. Είναι η τέταρτη φορά από την αρχή του έτους που συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει επίμονα μια διπλωματική λύση.
Οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα καθώς αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον ανέφεραν τη δυνατότητα αναγνώρισης του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία - την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα το 2014 - ως μέσο για την επίτευξη μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός με το Κίεβο.
Η κίνηση αυτή, που θα ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ δεκαετιών, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ.