Ολόκληρη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο ξεδίπλωσε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας πως όσοι «όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο». Ταυτόχρονα υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω από τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του σε ναυπηγεία ο Τούρκος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».
Σημείωσε ότι αν η Τουρκία εγκαταλείψει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τους τουρκοκυπρίους και την Λιβύη «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει πως ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα κάνει πίσω από τις συμφωνίες που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης και πρόσθεσε πως «αν είναι απαραίτητο, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική διάσταση την υποστήριξη μας και θα αξιολογήσουμε κάθε είδους δυνατότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».
«Η χώρα μας έχει τώρα τη δύναμη, τη βούληση και την ευκαιρία να προστατεύσει τα δικαιώματα, το νόμο και τα συμφέροντά της από ύπουλες ή ανοιχτές επιθέσεις. Οι συμφωνίες της χώρας μας με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη είναι πλήρως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα.
«Η Άγκυρα δεν αποδέχεται μια διευθέτηση στην οποία «η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας». σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Τουρκία τον αποκλεισμό της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους».
«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.