Το «καμπανάκι» για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Λιβύη κρούει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ και πρεσβευτής της χώρας του στη χώρα της Αφρικής, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ο οποίος σε συνάντησή του χθες Τετάρτη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων αναγνώρισε τον ρόλο και της Ελλάδας στις προσπάθειες ομαλοποίησης της κατάστασης.
Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης που ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για άρση του αδιεξόδου στη Λιβύη, βρέθηκε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Ν. Δένδια για επαφές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τον γγ. Θ. Δεμίρη και τον ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη πρέσβη Γ. Ζαχαριουδάκη στο πλαίσιο επαφών με γειτονικές χώρες.
Η αμερικανική πλευρά θέλει να ακούσει τις θέσεις και απόψεις των γειτονικών χωρών και κυρίως να διερευνήσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στις εξελίξεις στην Λιβύη, η ουκρανική κρίση, τόσο λόγω της ευθείας ρωσικής εμπλοκής αλλά και λόγω των παράπλευρων συνεπειών που θα έχει η εκτίναξη των τιμών του σταριού που αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν στις αραβικές χώρες.
Πάντως, σε ερώτηση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διαδικασία του Βερολίνου τόνισε ότι όλες οι γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, μπορούν να είναι εταίροι και να συμβάλουν στη Λιβύη.
Ο κ. Νόρλαντ παραδέχθηκε στη διάρκεια της συζήτησής μας,ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκλογών και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών του Α. Ντμπεϊμπά και Φ. Μπασάγκα «αποσπά» την προσοχή από τον μοναδικό στόχο που πρέπει να υπάρχει,τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης επεσήμανε την ανάγκη ομαλής διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη ώστε να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός σε «νέο κύκλο βίας», όμως δεν θέλησε να προβλέψει ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιος ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να το αποφασίσει ο λιβυκός λαός.
Ιδιαίτερα κρίσιμο και για τους Αμερικανούς είναι να υπάρξει συνεννόηση και καθορισμός χρονοδιαγράμματος για εκλογές το οποίο όμως θα τηρηθεί γιατι αν ακυρωθεί εκ νέου, όπως οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου τότε θα πληγεί η αξιοπιστία της διαδικασίας, και θα υπονομευθεί η προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης.
Ο κ. Νόρλαντ υπενθύμισε ότι τρία εκατομμύρια Λίβυοι είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και απογοητεύθηκαν, όταν οι εκλογές ακυρώθηκαν .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αποδίδεται και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Λιβύη στην αντιμετώπιση των ενεργειών αναγκών της Ευρώπης στην προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Ο κ. Νόρλαντ διευκρίνισε βεβαίως ότι ο πετρελαϊκός τομέας της Λιβύης είναι απαρχαιωμένος και χρειάζεται σοβαρές επενδύσεις αλλά θα μπορούσε να φθάσει στην παραγωγή 2 εκαατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης ρωτήθηκε και για το Τουρκολυβικό Μνημόνιο απαντώντας ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να είναι αντικείμενο διμερών διαπραγματεύσεων και προσφυγής σε διεθνείς δικαιοδοτικούς δικαστικούς μηχανισμούς, ενώ παρέπεμψε και παλι σε διμερείς συνομιλίες στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Λιβύη, την ελληνική αναγγελία για ενεργοποίηση των αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες είχε αντιδράσει στο παρελθον η Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στη Λιβύη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Νόρλαντ δήλωσε ότι ρωσική εμπλοκή στη Λιβύη υπάρχει ήδη είτε με τις παραδοσιακές σχέσεις που είχε με την Τρίπολη είτε με τους μισθοφόρους της Wagner ή τον Χαφτάρ, ενώ η ρωσική στήριξη στον υιό του Καντάφι στις προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου εκλογές ήταν η βασική αιτία που «τίναξε στον αέρα» τη διαδικασία.
Πάντως ο κ. Νόρλαντ δήλωσε ότι δεν είναι προϋπόθεση η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη για να προχωρήσει η διαδικασία επαναλαμβάνοντας ότι ο «τρόπος για να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη είναι να αποκτήσεις μια ισχυρή κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές».