Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η μανία των επενδυτών για ασφαλή καταφύγια και οι ζοφερές προβλέψεις για την έκβαση του εμπορικού πολέμου και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργούν ένα επενδυτικό «τσουνάμι» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης με ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος και το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί ξανά κάτω από το 2%.
Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονται με τις αγορές να προειδοποιούν στην ουσία πως είτε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν εκ νέου να τυπώνουν χρήμα είτε η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί σύντομα σε ύφεση, καθώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ του εμπορικού πολέμου. Και επειδή σε ένα μήνα από σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα επενδυτιά χαρτοφυλάκια παίρνουν θέση.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία στο επίπεδο του -0,6%, ενώ το spread μεταξύ των διαφορετικών ωριμάνσεων είναι το χαμηλότερο από την παγκόσμια κρίση του 2008, στέλνοντας σινιάλα ύφεσης. Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς βρέθηκε στο επίσης ιστορικό χαμηλό του -0,137%.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊλάνδης προχώρησαν σήμερα σε απροσδόκητες μειώσεις των επιτοκίων σε μία συγχρονισμένη – αν όχι συντονισμένη – κίνηση για να προστατέψουν τις οικονομίες τους από τα δεινά που έρχονται.
Σε αρνητικό έδαφος και η απόδοση του 30ετούς της Ολλανδίας στο -0,131%, ενώ πλέον η Γαλλία και η Φινλανδία δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο για 15 χρόνια, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και το 10ετές της Ιρλανδίας, μία χώρας που πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν σε μνημόνιο. Αρνητικό επιτόκιο και για το 3ετές ομόλογο της Κύπρου, ενώ στο 0,442% υποχώρησε το 10ετές.
Από τη μανία των επενδυτών για ομόλογα της Ευρωζώνης ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, δεν θα μπορούσαν να… λείπουν και οι κρατικοί τίτλοι της Πορτογαλίας, με το 7ετές να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος (-0,069%) και το 10ετές στο 0,168%.
Το ελληνικό 10ετές υποχώρησε εκ νέου κάτω από το επίπεδο του 2% έχοντας καταγράψει ιστορικό χαμηλό στις 25 Ιουλίου, στο 1,93%.