Οι κβαντικοί υπολογιστές δεν είναι πια ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η πρόοδος στον τομέα είναι ταχύτατη, και οι περισσότεροι κολοσσοί της τεχνολογίας εργάζονται πυρετωδώς. Η Arqit, η οποία σύντομα θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq, υπόσχεται να αυξήσει κατακόρυφα την ασφάλεια των υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων χρησιμοποιώντας τη δική της μέθοδο κβαντικής κρυπτογράφησης Quantum Cloud, η οποία προστατεύει όλες τα δίκτυα ακόμα και από τις επιθέσεις… κβαντικών υπολογιστών.
Οι κβαντικοί υπολογιστές, ή καλύτερα οι υπολογιστές που δουλεύουν με κβαντική τεχνολογία, έχουν χαρακτηρισθεί σαν ένας από τους περισσότερα υποσχόμενους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, από πάρα πολλούς ειδικούς, επιστήμονες, επενδυτές, δημοσιογράφους και πολλούς άλλους.
Το γεγονός πως η δομική μονάδα των κβαντικών υπολογιστών, το αντίστοιχο του bit στους παραδοσιακούς υπολογιστές, είναι το qubit (quantum bit) που μπορεί να λάβει άπειρες τιμές ανάμεσα στο 1 και το 0, σε αντίθεση με το bit που μπορεί να πάρει δύο μόνο τιμές, το 1 ή το 0, είναι η βασική αλλά τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο συστήματα. Η δυνατότητα του qubit να λάβει αυτό το πλήθος τιμών κάνει τους κβαντικούς υπολογιστές πολύ πιο γρήγορους, καθώς μπορούν να διεκπεραιώσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό πράξεων από τους παραδοσιακούς.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ένας κβαντικός υπολογιστής που έφτιαξαν οι ερευνητές της Google, με 53 qubits, κατάφερε μέσα σε τρία λεπτά να ολοκληρώσει υπολογισμούς που σε έναν παραδοσιακό υπολογιστή θα γίνονταν σε 10.000 χρόνια (ναι, δέκα χιλιάδες). Βέβαια, όπως τονίζουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές που ασχολούνται με το αντικείμενο, ακόμα δεν είναι εύκολη η εμπορική κυκλοφορία κβαντικών υπολογιστών, αφού είναι ακόμα αρκετά ασταθείς και δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι μικροεπεξεργαστές.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κβαντική τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται ήδη αυτή τη στιγμή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της είναι η φημολογούμενη εμπλοκή κβαντικών υπολογιστών στις προσπάθειες παράνομης εισόδου σε δίκτυα υπολογιστών, καθώς η μεγάλη υπολογιστική τους δύναμη τους επιτρέπει να παραβιάσουν πιο εύκολα τα συστήματα ασφαλείας.
Η Arqit, που σύντομα θα τη δούμε στο χρηματιστήριο Nasdaq, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κβαντική υπολογιστική τεχνολογία με «καλό» τρόπο. Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναπτύξει την πλατφόρμα QuantumCloud, η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, φέρνει την επανάσταση στον τομέα της ασφάλειας κάθε είδους δικτύων και διασυνδεδεμένων συσκευών.
Η QuantumCloud, πάντα σύμφωνα με την Arqit, εξασφαλίζει σε όσους την χρησιμοποιούν, επίπεδο ασφάλειας ασύγκριτα ανώτερο των υφιστάμενων αντίστοιχων προϊόντων, καταργώντας την ανάγκη χρήσης ειδικών συσκευών και απαλλάσσοντάς τους από την συνεχή αγωνία για το αν μπορούν να εμπιστευθούν τους διαδικτυακούς συνεργάτες τους.
Η QuantumCloud δημιουργεί κρυπτογραφικά κλειδιά μιας χρήσεως τα οποία δεν μπορούν να κλαπούν ή να «σπάσουν». Αυτά τα κρυπτογραφικά κλειδιά δημιουργούνται με την βοήθεια λογισμικού το οποίο δουλεύει με την κβαντική υπολογιστική τεχνολογία και, όπως αποκαλύπτει η εταιρεία, χρησιμοποιεί εξισώσεις φυσικής για να καταλήξει στον τυχαίο αριθμό που αποτελεί το κρυπτογραφικό κλειδί.
Η Arqit ισχυρίζεται πως αυτά τα κλειδιά δεν μπορούν να παραβιαστούν ακόμα και από τους πανίσχυρους κβαντικούς υπολογιστές, ακριβώς γιατί χρησιμοποιούν φυσική και όχι μαθηματικά. Η QuantumCloud έχει και ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς για την λειτουργία της δεν χρησιμοποιεί το επίγειο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ενσύρματο ή ασύρματο, αλλά δορυφόρους μέσω των οποίων γίνεται η σύνδεση μεταξύ των πελατών, των συσκευών τους και της εταιρείας.
Όπως μας ενημερώνει η εταιρεία, η μετάδοση των κβαντικών πληροφοριών δεν είναι ασφαλής μέσω των παραδοσιακών δικτύων αλλά μόνο αν χρησιμοποιηθούν δορυφόροι και μόνο με την χρήση ειδικών πρωτοκόλλων που έχει αναπτύξει η ίδια. Η Arqit υποστηρίζει, λίγο πολύ, πως η QuantumCloud, το λογισμικό και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μέσω δορυφόρου που χρησιμοποιεί την έχουν φέρει πολλά χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό. Χωρίς ίχνος μετριοφροσύνης υποστηρίζει πως όποιοι θα χρησιμοποιήσουν την QuantumCloud δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλεια των υπολογιστών τους, των τοπικών δικτύων τους, των κινητών τους τηλεφώνων και όλων των διασυνδεδεμένων, μέσω διαδικτύου συσκευών τους.
Η Arqit ιδρύθηκε το 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στους τωρινούς μετόχους της περιλαμβάνονται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Notion Capital και η Seraphim Space. Ο ιδρυτής της είναι ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς, βετεράνος της αγοράς τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία BT Group και ο Ιαπωνικός κολοσσός Sumitomo.
Έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία Northrop Grumman και προγραμματίζει να θέσει σε τροχιά δύο ειδικούς δορυφόρους κβαντικής κρυπτογράφησης μέσα στο 2023, μέσω της Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον. Ο Γουίλιαμς είναι πολύ αισιόδοξος λέγοντας πως η αγορά ανακαλύπτει σταδιακά τις δυνατότητες της εταιρείας του και οι δουλειές θα πάνε πολύ καλά. Το ύψος των υπογεγραμμένων, σύμφωνα πάντα με την Arqit, συμβάσεων πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Αν οι ισχυρισμοί της εταιρείας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προϊόντος της και τη μεγάλη προπορεία της σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δεν αποδειχθούν λόγια του αέρα, πρόκειται σίγουρα για μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η οποία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αφού πριν μερικούς μήνες ανακοινώθηκε πως η Arqit θα απορροφηθεί από το SPAC Centricus Acquisition Company (CENH NASDAQ).
Αν όλα πάνε καλά, μέσα στον Σεπτέμβριο, ή λίγο αργότερα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης και οι μετοχές της Arqit θα διαπραγματεύονται πλέον στο Nasdaq (το νέο σύμβολο διαπραγμάτευσης δεν είναι ακόμα γνωστό, τουλάχιστον σε μας). Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η νέα εταιρεία θα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,4 δισ. δολαρίων, και θα έχει και 400 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της (η χρηματιστηριακή αξία έχει υπολογιστεί με την τιμή της μετοχής του CENH στα 10 δολάρια).
Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αποκτήσουν μετοχικό μερίδιο στην Arqit η Heritage Group και οι συνεργάτες της εταιρείας Sumitomo και Virgin Orbit. Τα 400 εκατομμύρια δολάρια που θα μπουν στο ταμείο της Arqit μέσω της απορρόφησής της από το SPAC, θα χρησιμοποιηθούν για την εμπορική προώθηση της QuantumCloud και την θέση σε τροχιά των δύο δορυφόρων.
Το γεγονός πως η Arqit θα είναι στην ουσία η πρώτη εταιρεία που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την κβαντική τεχνολογία υπολογιστών και θα μπει στο χρηματιστήριο, λογικά θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τολμηρών και πρωτοπόρων επενδυτών. Αν οι προβλέψεις της για τη μελλοντική πορεία δεν πέσουν πολύ έξω, τα κέρδη για τους αγοραστές θα είναι πολύ μεγάλα, αφού η αποτίμηση των 1,4 δισ. δολαρίων δεν θεωρείται εξωφρενική αυτή την εποχή, ενώ στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, το ρίσκο είναι μάλλον πολύ μεγάλο.
Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, αυτό όμως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Όποιος έχει προσπαθήσει να λύσει εξίσωση κβαντομηχανικής ξέρει πολύ καλά πόση μελέτη και συγκέντρωση χρειάζεται!
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.