Αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, δικαιοσύνη, επαγγεματική εκπαίδευση, παιδεία, χωροταξικό, ενίσχυση ΕΣΥ και Δημόσιο συγκαταλέγονται στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στον επόμενο χρόνο. «Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στην πράξη κινούνται στην κατεύθυνση όσων έχει εισηγηθεί η επιτροπή Πισσαρίδη, δηλαδή αλλαγές προκειμένου να πιάσουν τόπο τα 72 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων και να ξεπεράσει η χώρα τα σημερινά χαμηλά επίπεδα ανάπτυξής σε σχέση με την υπόλοιπη Ενωμένη αλλά και τη Νότια Ευρώπη.
«Οι υγειονομικές ανάγκες και τα εθνικά ζητούμενα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «αναδιατάσσουν προτεραιότητες. Δεν διαταράσσουν στόχους. Αλλάζουν ταχύτητες. Όχι όμως κατευθύνσεις», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις στους παρακάτω τομείς.
Αγορά εργασίας: Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
Επικουρική ασφάλιση: Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
Δεύτερη ευκαιρία στα χρέη: Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή δεύτερη ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
Δικαιοσύνη: Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης και ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών, ενώ η Εθνική Σχολή Δικαστών αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο.
Επαγγελματική εκπαίδευση: Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα ένα νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Παιδεία: Έρχεται αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των διδασκόντων όπως επίσης και του έργου τους. Η αξιολόγηση των διδασκόντων ξεκινά από το 2021. Επίσης ένας νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Νέο χωροταξικό σχέδιο. Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης και περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση και απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως σε Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το σχέδιο νόμου ήδη έχει ολοκληρώσει την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Νέο πλαίσιο δημόσιων προμηθειών: Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον ν. 4412/2016. Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα προσθέσει διαφάνεια. Αυτά θα δώσουν νέα ώθηση τόσο στα μεγάλα έργα υποδομών, όσο και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
Ενίσχυση ΕΣΥ: Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας, για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
Προσλήψεις στο δημόσιο: Το δημόσιο αναδιοργανώνεται και κυρίως οι προσλήψεις έτσι ώστε οι νέοι διορισμοί να απαιτούν δύο χρόνια από την στιγμή του εντοπισμού της ανάγκης.
Ψηφιακός αποτύπωμα του κράτους: Στην πύλη «gov.gr» θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000 και οι οποίες θα είναι προσβάσιμες και από το κινητό μας τηλέφωνο. Ήδη στη Βουλή συζητείται η αναμόρφωση του συνόλου της νομοθεσίας που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ψηφιακές επικοινωνίες και την βελτίωση της ζωής των πολιτών χάρις της Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Αποκέντρωση: Σύντομα θα προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα καταστήσει περισσότερο πολυεπίπεδη την διακυβέρνηση, διακρίνοντας οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τις μεταρρυθμίσεις αυτές εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη. «Στην αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «δεν απαντούμε μόνον με αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά και με ριζικές παρεμβάσεις που δημιουργούν προοπτική. Αυτό άλλωστε εισηγείται και η Επιτροπή Πισσαρίδη».