Της Μαίρης Βενέτη
Το πρώτο άρθρο της χρονιάς το αφιερώσαμε στις τάσεις της νέας δεκαετίας, με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε σε κάθε μια από αυτές με διεξοδική παρουσίαση.
Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια πρώτη προσέγγιση στον κλάδο της αναζήτησης, τη διανομής, του καθαρισμού και γενικά ολόκληρης της αλυσίδας αξίας νερού.
Πρόκειται για έναν ανερχόμενο κλάδο σε έναν κόσμο με αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς νερού, καθώς το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε λιγότερο από το 10% των γλυκών υδάτινων πόρων.
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την έλλειψη νερού εντοπίζονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου οι φυσικοί υδάτινοι πόροι είναι ελάχιστοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
Ωστόσο, τελευταία ολοένα περισσότερες περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως στην Αφρική η Κένυα και η Νότια Αφρική, στη Λατινική Αμερική η βορειοδυτική Βραζιλία, στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια.
Αλλά και στην Ευρώπη, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει κατά περιόδους πολύ έντονη ξηρασία σύμφωνα με τον επικεφαλής του WWC.
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εντείνει τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού και ως εκ τούτου ενεργεί ως πολλαπλασιαστική απειλή.
Από το 2007, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η λειψυδρία είναι ένα ισχυρό καύσιμο για τους πολέμους και τις συγκρούσεις.
Ήδη εν έτη 2020, 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό.
Μέχρι σήμερα, η προσοχή στρεφόταν στο πόσιμο νερό και για την προσωπική υγιεινή. Αλλά η προμήθεια πόσιμου νερού δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Ο αγροτικός τομέας για παράδειγμα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, όπως επίσης οι τομείς ενέργειας και βιομηχανίας.
Σε έκθεση της UNESCO υπολογίζεται ότι η κατανάλωση νερού στη βιομηχανία θα τετραπλασιαστεί ανάμεσα στο 2000 και το 2050.
Το ίδιο θα συμβεί και στην αγροτική οικονομία, για την παραγωγή τροφίμων για έναν παγκόσμιο πληθυσμό που θα ξεπεράσει το 2050 τα 9 τρισ. ανθρώπους.
Γι’αυτούς ακριβώς τους λόγους γίνεται ολοένα και πιο συχνά η κουβέντα για χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούν τη διαχείριση υδάτων, το θέμα της αστικοποίησης και τις εξοικονόμησης νερού σε αστικό περιβάλλον, τα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Η δημιουργία υποδομών που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ακραία φαινόμενα -είτε αφορούν τις απότομες πλημμύρες, είτε την παρατεταμένη λειψυδρία και ξηρασία- θα έρθει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων των κρατών τα επόμενα χρόνια.
Ένα σημαντικό στοιχείο για την μελλοντική αντιμετώπιση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, είναι η δυνατότητα προσαρμογής των εκάστοτε πληθυσμών.
Για παράδειγμα όταν οι πλημμύρες αυξάνονται, θα πρέπει μέσω της τεχνολογίας και των υποδομών να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις επιπλέον ποσότητες νερού.
Η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία
Η αυξημένη βαρύτητα σε αυτόν τον κλάδο έγκειται και στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία με στόχο τη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών.
Το νερό έρματος χρησιμοποιείται από τα πλοία εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την ευστάθεια και τη σωστή πλεύση.
Διάφοροι τύποι πλοίων, όπως τα κρουαζιερόπλοια, τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού έρματος, το οποίο συλλέγεται από παράκτια ύδατα και στη συνέχεια απορρίπτεται στο επόμενο λιμάνι.
Το έρμα όμως περιέχει ποικιλία βιολογικών ειδών, φυτών, οργανισμών και μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι συχνά αλλόχθονοι και μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη οικολογική και οικονομική ζημιά σε υδάτινα οικοσυστήματα.
Μέχρι το 2024, 50.000 έως 70.000 πλοία παγκοσμίως πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργάζονται το νερό έρματος, με μέσο κόστος 500.000 ευρώ ανά πλοίο.
Γι’ αυτό και συμφωνούμε απόλυτα με τη UBS που θεωρεί ότι ο κλάδος της επεξεργασίας νερού έρματος θα έχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10%.
Αν και κατακερματισμένη από απόψεως συνολικού μεριδίου αγοράς, η παγκόσμια βιομηχανία επεξεργασίας νερού κυριαρχείται από μεγάλους διεθνείς προμηθευτές εξοπλισμού και χημικών.
Όμως την διαφορά σ’ένα χαρτοφυλάκιο μπορούν εξίσου να προσφέρουν και μικρότεροι κατασκευαστές, εκ των οποίων όσοι διαθέτουν ή αποκτήσουν την καλύτερη τεχνολογία επεξεργασίας, πιθανότατα να αποτελέσουν και αντικείμενο εξαγοράς από τους μεγαλύτερους ομίλους.
Γι’αυτό και μέσα στις επιλογές μας υπάρχουν κάποια ονόματα που παρά το γεγονός ότι διαθέτουν κάποια αδύναμα σημεία όπως για παράδειγμα υψηλό δανεισμό, έχουν κερδίσει μια μικρή στάθμιση στα χαρτοφυλάκια - στις διορθώσεις της αγοράς- λόγω του growth forecast που παρουσιάζουν.
Τα δημοφιλή ETFs και οι δείκτες του κλάδου
Υπάρχει πάντα και η εναλλακτική των διαπραγματευόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων με «καλάθια» μετοχών πάνω στον κλάδο, όπως το Invesco Water Resources ETF (PHO) με περουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 1,16 δισ. δολαρίων και την Danaher Corp, τη Waters Corporation και τη Roper Technologies να είναι οι κορυφαίες επιλογές του.
Έχει καταγράψει ετήσιες αποδόσεις, ενός έτους, τριετούς και πενταετούς διάρκειας 33%, 17% και 10 % αντίστοιχα.
Το Invesco Global Water ETF (PIO) παρακολουθεί τον δείκτη Nasdaq OMX Global Water και εστιάζει σε παγκόσμιες εταιρείες που δημιουργούν προϊόντα για τον καθαρισμό νερού με την Danaher την Geberit και την Ecolab να είναι μερικές από αυτές. Έχει καταγράψει ετήσιες αποδόσεις ενός έτους, τριετούς και πενταετούς διάρκειας 30%, 15% και 8% αντίστοιχα και διαχειρίζεται 207,55 εκατ. δολάρια
Το Invesco S&P Global Water ETF (CGW), παρακολουθεί τον δείκτη της S&P Global Water Index και έχει υπό διαχείριση 747 εκατ.δολάρια, με την Χylem από τις κορυφαίες του επιλογές.
Έχει καταγράψει ετήσιες αποδόσεις, ενός έτους, τριετούς και πενταετούς διάρκειας 33%, 15% και 10% αντίστοιχα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι πολλές ιδέες μπορεί κανείς να πάρει γενικά από τη σύσταση και άλλων ETFs ή και των διαφόρων δεικτών πάνω στον κλάδο, όπως για παράδειγμα ο δείκτης World Water Index (WOWAX) της Société Générale κ.α
Μετοχικές επιλογές ανάμεσα στα «γνωστά ονόματα»
Η Danaher είναι μια πολυεθνική εταιρεία με αξιόπιστα εμπορικά σήματα στην φαρέτρα της που κατέχουν ηγετική θέση στον τομέα των βιοεπιστημών και των περιβαλλοντικών εφαρμοσμένων λύσεων.
Μεταξύ άλλων, προμηθεύει τόσο εξοπλισμό επεξεργασίας νερού, όσο και χημικά προϊόντα στην παγκόσμια αγορά.
Η ρίζα «Dana» προέρχεται από μια αρχαία κέλτικη λέξη που σημαίνει «γρήγορη ροή» και αντιπροσωπεύει απόλυτα τη φιλοσοφία της εταιρείας για καινοτομία και γρήγορη πορεία προς τον κόσμο του μέλλοντος.
Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν από συμβατικό εξοπλισμό διήθησης νερού και συστήματα μεμβράνης, έως προϊόντα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία.
Η εταιρεία είναι βασικός προμηθευτής οργάνων ακριβείας και υπηρεσιών ύδρευσης και προσφέρει την προηγμένη τεχνολογία με σκοπό την ανάλυση, επεξεργασία και διαχείριση του νερού του πλανήτη, από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων έως τις λίμνες, τα ρέματα και τους ωκεανούς.
Η DuPont είναι παραγωγός τόσο χημικών ουσιών όσο και εξοπλισμού επεξεργασίας νερού, συμπεριλαμβανομένων των βιοκτόνων Aqucar, Bioban και Rocima.
Διαθέτει επίσης συστήματα μεμβράνης –integraFlux.
Το 2019 η εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο των χημικών εργασιών επεξεργασίας υδάτων που προηγουμένως ανήκε στην Dow Chemical Company στο πλαίσιο του πολυετούς στρατηγικού σχεδίου της συγχώνευσης τους με στόχο την ανταλλαγή επιλεγμένων εργασιών και εν συνεχεία του διαχωρισμού τους σε δυο ανεξάρτητες επιχειρηματικές οντότητες.
Η Suez ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού επεξεργασίας νερού το 2018. Είνα μια γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας που εξυπηρετεί κυρίως τις αγορές επεξεργασίας νερού και λυμάτων στην Ευρώπη.
Παράγει εξοπλισμούς διήθησης και απολύμανσης, προϊόντα μεμβράνης και χημικά προϊόντα.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς και κέρδισε τον τίτλο της κορυφαίας εταιρείας επεξεργασίας νερού μέσω εξαγορών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του τμήματος GE Water & Process Technologies της General Electric, η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές εξοπλισμού επεξεργασίας νερού και χημικών ουσιών στη Βόρεια Αμερική.
Η Veolia Environnement είναι ένας από τους πιο γνωστούς παγκόσμιους προμηθευτές περιβαλλοντικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων είναι το νερό και τα λύματα, η διαχείριση αποβλήτων, η ενέργεια και οι υπηρεσίες μεταφοράς.
Μέσω της θυγατρικής της Veolia Water Technologies, η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει εγκαταστάσεις παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων σε όλο τον κόσμο, τόσο για λογαριασμό κρατών όσο και για λογαριασμό βιομηχανικών ομίλων.
Επίσης παράγει εξοπλισμό φιλτραρίσματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φιλτραρίσματος υπό πίεση.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Η ζήτηση για γλυκό νερό αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά 40% μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης οι επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο υιοθετούν φιλόδοξους στόχους βελτίωσης της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού.
Η Ecolab είναι η εταιρεία που τις βοηθά να πετύχουν αυτόν τον στόχο, καθώς πρόκειται για κορυφαίο προμηθευτή εξοπλισμού επεξεργασίας νερού, χημικών προϊόντων, υπηρεσιών αποχέτευσης και υγιεινής και άλλων τεχνολογιών.
Ο κατάλογος προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει συμβατικούς εξοπλισμούς διήθησης και απολύμανσης, προϊόντα διαχωρισμού μεμβρανών και όχι μόνο.
Χρησιμοποιεί καινοτόμα εργαλεία λογισμικού όσον αφορά τα δεδομένα και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της βιομηχανικής διαχείρισης του νερού, με βασική επιδίωξη την μείωση της χρήσης γλυκού νερού, την επαναχρησιμοποίηση του και την ανακύκλωση του, την προεπεξεργασία των υδάτων για την τήρηση των περιβαλλοντικών προτύπων απόρριψης, την επεξεργασία των υδάτων για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια καθώς και την προστασία και παράταση της διάρκειας ζωής των αγαθών.
Η Parker-Hannifin είναι βασικός παραγωγός προϊόντων ελέγχου κίνησης για την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορία, τη ναυτιλία, το διάστημα και άλλες αγορές.
Η παρουσία της εταιρείας στη βιομηχανία επεξεργασίας νερού περιλαμβάνει τα καινοτόμα συστήματα της Clarcor, την οποία απέκτησε στις αρχές του 2017.
Η Pentair είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής προϊόντων για την προστασία των υδάτων, των υγρών και του εξοπλισμού, που παράγει κυρίως προϊόντα επεξεργασίας νερού όπως φίλτρα για υπερδιήθηση, αντίστροφη όσμωση, μικροδίηθηση και μεμβράνες νανοδιήθησης.
Σημαντικά σήματα που διαθέτει είναι η Aquaflex, MicroGuard, Pentek, Seaflex, Seaguard ,Χ-Flow και American Plumber.
Η Kemira είναι φιλανδική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορία χημικών ουσιών για διάφορες εφαρμογές επεξεργασίας νερού.
Εξυπηρετεί κυρίως την Ευρώπη, την περιοχή της Αφρικής/ Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αμερική.(σ.σ: Ενώ κατασκευάζει χημικά σε πολλές αγορές, η εταιρεία είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και στη βιομηχανία του χαρτοπολτού και του χαρτιού).
Η Ιαπωνική Kurita Water Industries είναι ένας σημαντικός κατασκευαστής εξοπλισμού επεξεργασίας νερού και χημικών ουσιών.
Τα βασικά χημικά προϊόντα περιλαμβάνουν την Aktiphos, την Cetamine, την Corrsave, την Ferrodor, την Ferrolix την Osmotech, ενώ η εταιρεία διαθέτει και προϊόντα απολύμανσης όπως το DesinFix.
Η Evoqua Water Technologies, κατάφερε το 2018 να είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους προμηθευτές εξοπλισμού επεξεργασίας νερού. Κατέχει ηγετική θέση στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και κινεζική αγορά, παρέχοντας πολλές υπηρεσίες ύδρευσης, εξοπλισμό επεξεργασίας νερού, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών προϊόντων φιλτραρίσματος και χημικών ουσιών επεξεργασίας νερού.
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.