Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε «BB-» από «Β+» προχώρησε η Standard & Poor''s, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πορεία που έχει χαράξει η χώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του προηγούμενου Ιουλίου.
Η S&P γίνεται ο πρώτος οίκος που αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές και προβλέπει ανάπτυξη κατά μέσο όρο 2,5% την περίοδο 2019-2022, που θα τροφοδοτηθεί κυρίως από την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
Αναφέρει, επίσης, ως λόγους για την αναβάθμιση της Ελλάδας την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος, η οποία δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση, καθώς και τη μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι οι θετικές προοπτικές δείχνουν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων 12 μηνών εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης και τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
H S&P σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, οι στις 30 Ιουνίου 2019 ανήλθαν μόλις πάνω από 75 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των εκτός ισολογισμού στοιχείων), μειωμένες κατά 30% από 107,2 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2016. Οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνουν διαγραφές, εξωδικαστική αναδιάρθρωση, ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο νόμος περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών που συμφωνήθηκε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος είναι πιθανό να μειώσει τον αριθμό των στρατηγικών αθετήσεων και να επιταχύνει τους συμβιβασμούς με τους δανειολήπτες, οι οποίοι υπό ορισμένες συνθήκες θα επωφεληθούν από κρατική επιδότηση για δόσεις στεγαστικών δανείων.
Ο οίκος αξιολόγησης κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις γενικές εκλογές και απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Νέα Δημοκρατία διεξήγαγε εκστρατεία για μια ατζέντα οικονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει σχέδια για τη μείωση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών και των εταιρειών, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της μείωσης των μεγάλων NPEs των τραπεζών. Πιστεύουμε ότι εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, η μέχρι τώρα σχετικά συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να επιταχυνθεί», υπογραμμίζει η S&P.