Η BP αυξάνει το μέρισμα και προχωρά στην επαναγορά μετοχών έχοντας ξεπεράσει τις εκτιμήσεις

Η BP αυξάνει το μέρισμα και προχωρά στην επαναγορά μετοχών έχοντας ξεπεράσει τις εκτιμήσεις

Στη διανομή αυξημένου μερίσματος και στην επαναγορά μετοχών της ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, αφότου ολοκλήρωσε το δεύτερο εξάμηνο με καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη,

Ειδικότερα, η BP ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο θα προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών της αξίας 1,4 δισ. δολαρίων λόγω του ταμειακού πλεονάσματος 2,4 δισ. δολαρίων με το οποίο βρέθηκε στο εξάμηνο, ενώ θα αυξήσει παράλληλα το μέρισμα που διανέμει κατά 4% στα 5,46 σεντς ανά μετοχή, μετά τη μείωσή του στα 5,25 σεντς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, με βάση μια μέση τιμή πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι (όταν σήμερα ξεπερνά τα 70) ο πετρελαϊκός κολοσσός δήλωσε ότι αναμένει ετήσια αύξηση του μερίσματος του κατά 4% έως το 2025, μαζί με επαναγορές μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων ανά τρίμηνο κατά το ίδιο διάστημα.

Οι ανακοινώσεις της BP ήρθαν με φόντο τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που παρουσίασε, με καθαρά κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων έναντι απωλειών 6,7 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, και προβλέψεων των αναλυτών σε έρευνα της Refinitiv για 2,06 δισ.

Παράλληλα, το καθαρό χρέος της εταιρείας υποχώρησε στα 32,7 δισ. δολάρια από 33,3 δισ. το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο μείωσης, από τα 51 δισ. που είχε το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Μπέρναρντ Λούνεϊ δήλωσε ότι ο συνδυασμός ισχυρών υποκείμενων επιδόσεων, βελτιωμένου ισολογισμού και υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων επέτρεψαν στην εταιρεία να αυξήσει τις επιστροφές της στους μετόχους της.

«Αναβαθμίσαμε το βασικό μας πλάνο από τα 50 δολ. στα 60 δολ (μέσες τιμές για το βαρέλι πετρελαίου) στα επόμενα χρόνια, κάτι που οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας και τα εμβόλια είναι ξεκάθαρο πως λειτουργούν, ενώ ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί την πειθαρχία και η προσφορά περιορίζεται, ιδιαίτερα για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ», ανέφερε.