Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η Ελλάδα εισήλθε σε μία τροχιά η οποία μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να διαρκέσει από λίγους μήνες έως ενάμιση χρόνο και οδηγεί στη σύγκλιση των επιτοκίων δανεισμού, της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από χθες, η ελληνική οικονομία μπήκε στο μονοπάτι της κανονικότητας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού για τράπεζες και επιχειρήσεις, για την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ο δρόμος θα είναι μακρύς αλλά μπορεί να συντομεύσει μέσω της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Πριν ακόμη η κυβέρνηση κάνει νόμους τα όσα έχει υποσχεθεί, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ακολουθούν τη φρενίτιδα που κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων, αξιοποιούν το χωρίς τέλος κυνήγι αποδόσεων και σπάνε όλα τα κοντέρ με διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και το 10ετές κάτω από το 2%. Είναι πλέον προφανές ότι οι αγορές προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και άλλες θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως για παράδειγμα την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου.
Τι ακριβώς έγινε χθες στις αγορές;
- Ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 1,024%, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο βρισκόταν στο 3,28%. Πτώση της τάξης του 69% σε πέντε μήνες.
- Ιστορικό χαμηλό για το 10ετές ομόλογο στο 1,99%, όταν στα τέλη Ιανουαρίου βρισκόταν στο 4,173%. Πτώση άνω του 52% σε έξι μήνες.
- Ιστορικό χαμηλό για το 15ετές στο 2,446%, όταν στις αρχές Μαρτίου βρισκόταν στο 4,489%. Πτώση άνω του 45% σε 4,5 μήνες.
- Ιστορικό χαμηλό για το 20ετές ομόλογο στο 2,662%, όταν στα τέλη Ιανουαρίου βρισκόταν στο 4,998%. Πτώση της τάξης του 47% σε έξι μήνες.
- Σχεδόν ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 25ετούς ομολόγου στο 2,909% πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2,881%.
Σε μία σχεδόν εβδομάδα, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική αξιολόγηση από την Fitch. Ο οίκος διατηρεί την υψηλότερη βαθμολογία για το ελληνικό αξιόχρεο «ΒΒ-» από τις 10 Αυγούστου του 2018 δίνοντας μάλιστα «σταθερό» outlook, που σημαίνει ότι είχε προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να σημειωθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, τα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και η αναβάθμιση τουλάχιστον του outlook θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Που σημαίνει ότι η χώρα θα κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα», εξέλιξη που θα ενισχύσει σημαντικά τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.
Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα δώσει μία ακόμη ιστορική συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ποσοτική χαλάρωση. Ανεξάρτητα από το πότε θα τεθεί σε λειτουργία το QE, οι αγορές είναι έτοιμες να το υποδεχθούν με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα πρωτοφανή επίπεδα κάτω του μηδενός για την επόμενη διετία. Δεν αποκλείεται, λοιπόν να κάνει και η Ελλάδα τη δική της επιστροφή, όπως τα κατάφερε η Πορτογαλία και η Κύπρος και να εκπλήξει ευχάριστα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Έτσι ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία η οποία μέσα στην επόμενη διετία θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το τέλμα και να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, όχι σε επίπεδο πολιτικών αλλά σε επίπεδο εισοδημάτων και ανάπτυξης. Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί τρέχουν για να κλείσουν με αποτελεσματικό τρόπο όλα τα ανοιχτά ζητήματα, οι ελληνικοί τίτλοι γίνονται ανάρπαστοι τόσο από τους «κυνηγούς» αποδόσεων όσο και από όσους θέλουν να προλάβουν να επιβιβαστούν στο άρμα της ανάκαμψης.