ΗΠΑ: 46 πολιτείες και οι Ομοσπονδιακές Αρχές ζητούν το «σπάσιμο» του Facebook

ΗΠΑ: 46 πολιτείες και οι Ομοσπονδιακές Αρχές ζητούν το «σπάσιμο» του Facebook

Με δυο ξεχωριστές αγωγές η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και 46 αμερικανικές πολιτείες μήνυσαν τον κολοσσό του διαδικτύου Facebook για κατάχρηση της θέσης του στην αγορά, ζητώντας παράλληλα να προχωρήσει στη εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων, όπως το Instagram και το WhatsApp.

Η FTC ισχυρίζεται ότι το Facebook συμμετείχε σε μια συστηματική στρατηγική για την εξάλειψη των απειλών κατά του μονοπωλίου του, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών του Instagram και του WhatsApp για το 2012 και το 2014, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια και για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Η επιτροπή αναφέρει επίσης ότι το Facebook κατέχει μονοπωλιακή δύναμη στην ατομική αγορά κοινωνικής δικτύωσης των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της αγωγής, η FTC θα επιδιώξει μια μόνιμη διαταγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκποιήσεις του Instagram και του WhatsApp. 

"Από την ανατροπή του πρώτου αντιπάλου Myspace και την επίτευξη μονοπωλιακής δύναμης, το Facebook έχει χαράξει μια στρατηγική εξόντωσης των ανταγωνιστών της", αναφέρει η FTC στην αγωγή της. 

"Αφού εντόπισε τις δύο ανταγωνιστικές απειλές στη δεσπόζουσα θέση της - το Instagram και το WhatsApp - το Facebook αγόρασε αυτές τις εταιρείες ακολουθώντας την τακτική του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μαρκ Ζουκερμπεργκ, ο οποίος έχει υποστηρίξει οτι "είναι καλύτερο να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι."

Την ίδια ώρα, γενικοί εισαγγελείς 46 πολιτειών με επικεφαλής τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς υπέβαλαν ξεχωριστή αγωγή κατά του Facebook.

Η Τζέιμς είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι ενώ τα κράτη είναι "ουσιαστικά ευθυγραμμισμένα με την FTC", υπάρχουν να υπάρχουν διαφορές στις αγωγές, κάνοντας σαφές ότι οι πολιτείες είναι "ανεξάρτητοι εκτελεστές του νόμου."

Οι πολιτείες που κάνουν μήνυση στο Facebook έχουν τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Γκαβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, όπου εδρεύει η πλατφόρμα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η FTC το 2019 ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του αντιμονοπωλιακού καθεστώτος για τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την Amazon.com Inc και την Apple Inc.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε καταθέσει αγωγή κατά της Alphabet, της μητρικής της Google, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά αναζήτησης στο ίντερνετ.

Οι δύο αυτές αντιμονοπωλιακές υποθέσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ από τότε που το υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη Microsoft το 1998.