Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Πέμπτης είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Μ. Βρετανίας, ωστόσο τελευταία το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει κάπως σε σύγκριση με την ακραία αβεβαιότητα που βίωσε δύο φορές η Ευρώπη μέσα στο 2019 λόγω των προθεσμιών του Brexit που δεν τηρήθηκαν. Ο Μπόρις Τζόνσον προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες αν επιβεβαιωθούν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία για να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Μ. Βρετανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη και μάλιστα σε πολλά πεδία, από το εμπόριο μέχρι τις μετακινήσεις πολιτών. Σημειώνεται ότι στο νησί ζουν σήμερα περίπου 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι, εκ των οποίων 70.000 είναι Έλληνες και οι μισοί Έλληνες κατοικούν στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ειδικότερα για τους συμπατριώτες μας που προτιμούν κυρίως το Λονδίνο αλλά και ολόκληρη την Αγγλία για σπ
ουδές και εργασία, αναμένεται να αλλάξουν αρκετά πράγματα, ενώ οι οικονομικές εξελίξεις θα κάνουν πιο ακριβή τη Μ. Βρετανία για σπουδές και ταξίδια αναψυχής. Και αυτό γιατί αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος βλέπουν την οικονομία και τη στερλίνα να ενισχύονται αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η στερλίνα ενισχύθηκε σε υψηλό 31 μηνών έναντι του ευρώ και σε υψηλό 7 μηνών έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους Τόρις για τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου και πλέον οι πιθανότητες καθαρής νίκης έχουν αυξηθεί στο 72%.
Οι επενδυτές προτιμούν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ο Μπ. Τζόνσον και μάλιστα με καθαρή πλειοψηφία γιατί έτσι εκτιμούν ότι δεν θα βρεθούν ξανά οι αγορές στη δίνη της αβεβαιότητας του περασμένου Οκτωβρίου όταν το ενδεχόμενο άτακτου Brexit κλόνιζε την εμπιστοσύνη και προκαλούσε ακραία νευρικότητα. Η Berenberg Bank, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι με νίκη του Τζόνσον η βρετανική οικονομία θα ξεπεράσει κατά πολύ τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στους επόμενους 18 μήνες.
Ήδη, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,8% το 2020 και 2,1% το 2021 πολύ υψηλότερα από το αναιμικό 0,8% που προβλέπεται για την Ευρώπη. Αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε η Bank of England θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων πολύ πιο γρήγορα από την ΕΚΤ, την ώρα που η Λαγκάρντ αναμένεται να «παγώσει» τη νομισματική πολιτική έως το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι η στερλίνα θα δεχθεί πολύ μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων από το ευρώ, οδηγώντας την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας σε πτώση.
Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μετά το ευρώ κέρδισε σημαντικό έδαφος έναντι της στερλίνας, εκτός από τη διετία 2013-2015 όταν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Κατάφερε μάλιστα να φτάσει έως σχεδόν ιστορικό υψηλό των 0,92 στερλίνων που συγκρίνεται με το επίπεδο των 0,95 στερλίνων του 2008.
Η σύγκριση είναι εντυπωσιακή καθώς αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με ένα ευρώ κάποιος αγόραζε μόλις 0,60 στερλίνες το 2001 και σήμερα αγοράζει 0,84 στερλίνες. Ένας μεταπτυχιακός τίτλος των 10.000 στερλίνων κόστιζε 16.670 ευρώ το 2001, 14.285 ευρώ το 2015 και 11.880 ευρώ σήμερα. Το καλοκαίρι του 2017 όταν κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για τη Μ. Βρετανία και η Ευρώπη τα πήγαινε καλύτερα ο ίδιος τίτλος κόστιζε μόλις 10.869 ευρώ.
Τον περασμένο Αύγουστο, όταν βρισκόμασταν 2 μήνες πριν τον… γκρεμό του άτακτου Brexit η Commerzbank τοποθετούσε την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας στο 0,90 για το 2020, ενώ πλέον η HSBC τονίζει ότι η στερλίνα ή θα καταρρεύσει ή θα εκτιναχθεί το 2020. Στο δεύτερο ενδεχόμενο θα μπορούσε να κινηθεί ξανά προς το επίπεδο του 0,70 ή ακόμη χαμηλότερα, ανάλογα πάντα και με τις ευρύτερες εξελίξεις.
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι με βάση της δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών και την υλοποίηση του Brexit, η Μ. Βρετανία θα γίνει πιο ακριβή για τους Έλληνες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη. Το πόσο πιο ακριβή θα το δούμε στην πορεία αλλά το σίγουρο είναι ότι τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.