Του Γιώργου Φιντικάκη
Κάθε αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική και στη μείωση φόρων, πρέπει να σέβεται τους συμφωνημένους στόχους της Ελλάδας με τους εταίρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, o επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρότεινε μάλιστα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ως αντάλλαγμα για την πολιτική μείωσης των φόρων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η αναφορά Ρέγκλινγκ σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δεν αναφέρονταν σε μείωση του αφορολόγητου, όπως αρχικά ερμηνεύθηκε - καθώς όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, «κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Χ. Σταικούρα δεν τέθηκε καθόλου τέτοιο θέμα από τον επικεφαλής του ESM»- αλλά κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να πληρώνουν φόρο περισσότεροι φορολογούμενοι.
«Κάθε τροποποίηση στην φορολογική πολιτική, θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας τα επιτεύγματα του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Μια μείωση για παράδειγμα των φόρων, θα πρέπει να συνδυασθεί με μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όσο για τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις», είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος στην διάρκεια της ομιλίας του επανέλαβε ουκ ολίγες φορές την υποχρέωση από την πλευρά της Ελλάδας, για διατήρηση των συμφωνημένων πλεονασμάτων.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι το σήμα που εκπέμπει η νέα κυβέρνηση είναι θετικό και πολλά υποσχόμενο, με βάση όσα είναι γνωστά, αρκεί όπως είπε η «χώρα να σέβεται το πλαίσιο επιτήρησης και τις δεσμεύσεις του προγράμματος».
Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι το σήμα που εκπέμπει η νέα κυβέρνηση είναι θετικό και πολλά υποσχόμενο, με βάση όσα είναι γνωστά, αρκεί όπως είπε η «χώρα να σέβεται το πλαίσιο επιτήρησης και τις δεσμεύσεις του προγράμματος».
Συγκεκριμένα ανέφερε ανά τομέα ότι:
Εργασιακά: Μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως οι παρεμβάσεις στην αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστραφούν. Έφερε ως παράδειγμα τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι αυτές πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις: Ανέφερε ότι απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Ειδικά, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, είπε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών και να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Ιδιωτικοποιήσεις: Επεσήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να βελτιωθεί η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το χαρακτήρισε κρίσιμο για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού πνεύματος εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.
Τράπεζες: Ανάγκη είναι να διασφαλισθεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Κοινωνικά δίκαια μέτρα: Στάθηκε στο γεγονός ότι τα πολιτικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια, λέγοντας ότι τα κοινωνικά οφέλη πρέπει να απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες.
Αποκλίσεις από μεταρρυθμίσεις: Έστειλε το μήνυμα ότι κατά τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Επιτροπή παρουσίασε την 3η Ενισχυμένη Έκθεση Εποπτείας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και δεν ήταν εξασφαλισμένη η συνοχή ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως είπε, ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμα:
- Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν μιλούσε για μείωση του αφορολόγητου ο Ρέγκλινγκ