Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999 βρέθηκε ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα κατά τον Απρίλιο, με την ζήτηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό να καταγράφει ισχυρή πτώση, καθώς οι συνέπειες της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού χτύπησαν κάθε κλάδο της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η IHS Μarkit, ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ελλάδα τον Απρίλιο, που αφορά στην απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– διαμορφώθηκε στις 29.5 μονάδες, μειωμένος κατά 13 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο μήνα, όπου βρισκόταν στις 42,5 μονάδες.
Σύμφωνα με την IHS Markit, πρόκειται για την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 21 ετών, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στις συνέπειες των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ συνοδεύτηκε κι από τον ταχύτερο ρυθμό απολύσεων εργαζομένων στα χρόνια που συγκεντρώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία.
Παράλληλα, τα επίπεδα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατέγραψαν σημαντική πτώση και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα του Ιουλίου του 2015, ενώ μείωση κατέγραψαν και οι τιμές χρέωσης τόσο από μέρους των προμηθευτών όσο και από μέρους των κατασκευαστών, σε μία προσπάθεια διατήρησης της πελατείας τους.
Μιλώντας σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάζονται η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, ανέφερε:
«Οι επιπτώσεις της κλιμάκωσης της εξάπλωσης του ιού COVID-19 σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Απριλίου προκάλεσαν παράλυση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών, καθώς εφαρμόστηκαν παντού έκτακτα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κλείσιμο των εργοστασίων. Η αισθητή επιδείνωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα αποτελεί μια εικόνα πολύ διαφορετική από το ξεκίνημα της χρονιάς, περίοδο κατά την οποία ο τομέας φαινόταν να ισχυροποιείται ολοένα περισσότερο.
Τα αποτελέσματα της έντονης μείωσης της ζήτησης των πελατών δεν άφησαν στις εταιρείες άλλη επιλογή από το να απολύσουν προσωπικό. Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας υπερέβη κατά πολύ οποιαδήποτε αντίστοιχη μείωση έχουμε δει στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες πραγματοποίησαν επίσης σημαντικές περικοπές στις τιμές χρέωσης, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν παραγγελίες. Οι Έλληνες κατασκευαστές αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος, καθώς η απαισιοδοξία οφείλεται στην επέκταση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις και στις ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα ανάκαμψης.
Οι τρέχουσες προβλέψεις μας υποδεικνύουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 4,1% το 2020. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα θα συνδεθεί με οποιαδήποτε αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών, λόγω της σημασίας της παραγωγής τροφίμων και ποτών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα».