Ελλείψεις πρώτων υλών, άνοδο τιμών και γενικότερη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς βλέπει για το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΕΒ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία και προβλέποντας ταυτόχρονα πλήγμα στην οικονομία από ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις.
Το μήνυμα έρχεται σε μια στιγμή όπου η ανησυχία στην αγορά είναι διάχυτη, ο ιός χτυπά ήδη τα business plan πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, όπως τονίζουν στελέχη τους, ενώ η εικόνα από σούπερ-μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρικών και φαρμακεία δειχνει μια “επιδρομή” καταναλωτών μετά και τον πρώτο θάνατο από κορονοιό στην Ελλάδα, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων αλλά και την απόφαση αρκετών εταιρειών να προωθήσουν την τηλεργασία.
Σαν φυσιολογικό επακόλουθο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ήδη αύξηση πωλήσεων σε laptops αλλά και των τιμών τους, καθώς πάρα πολλά μοντέλα κατασκευάζονται στην Κίνα, ενώ στα σούπερ-μάρκετ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις απολυμαντικών, όπως και πολυήμερες καθυστέρησης στις παραδόσεις για online παραγγελίες.
“Βιομηχανία, γεωργία, και διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, παρ’ ότι η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμένη, εντούτοις θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο μηνιαίο του δελτίο ο ΣΕΒ. Και επισημαίνει ότι παρά τη στήριξη που παρέχεται διεθνώς, οι αγορές καταποντίζονται με ασυνήθιστα υψηλή ένταση, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή προοιωνίζεται ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις και μάλιστα σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, για τη διεθνή οικονομία και υπό προυποθέσεις και για την ελληνική.
Στέλνοντας μήνυμα για την σοβαρότητα της κατάστασης μιλά για πλήγμα που θα χτυπήσει οριζόντια την οικονομία, συμπαρασύροντας κάθε κλάδο, ενω ειδικά για τον τουρισμό, το εμπόριο και την ναυτιλία σημειώνει ότι φαίνεται να έχουν ήδη εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορωνοϊού στην παραγωγή, στα εισοδήματα και στην κατανάλωση. Αναδεικνύει μάλιστα το κεφάλαιο με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πρακτικές διαχείρισης «κόκκινων δανείων» μετά τις 30 Απριλίου, οπότε και απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.
Στην ουσία, ο ΣΕΒ κάνει σαφές ότι το πλήγμα για την ελληνική οικονομία, ακόμη και στο καλό σενάριο όπου η υγειονομική κρίση θα περιοριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα είναι σοβαρό, ότι σε έκτακτες καταστάσεις σαν αυτή που βιώνουμε, οι ασθενέστερες οικονομίες, όπως η ελληνική, θα χτυπηθούν περισσότερο και άρα ότι χρειάζεται ένας δεύτερος γύρος μέτρων στήριξης, πιο γενναίος από τα πρώτα.
Απαιτούνται πιο γενναία μέτρα
Σχολιάζοντας τα μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τονίζει πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο όπως λέει, να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τέτοιου είδους μέτρα, μεταξύ άλλων, συνιστούν οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησης, όπως αναφέρει το μηνιαίο δελτίο του συνδέσμου, προσθέτοντας ότι αυτός ο νέος γύρος παρεμβάσεων θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος, βάθος, καθώς επίσης να επιταχυνθεί.
Η παρούσα συγκυρία έχει στην ουσία δύο όψεις για τον ΣΕΒ. Η μία είναι ότι παρά το βέβαιο πλήγμα στην οικονομία, η επιβράδυνση της δραστηριότητας αναμένεται να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα, ενω, όπως λέει, είναι ευτυχής συγκυρία που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την ελληνική οικονομία σε φάση ενίσχυσης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και του φιλοαναπτυξιακού περιβάλλοντος και θεσμικού πλαισίου.
Το προσφυγικό, η Τουρκία
Η άλλη όψη του νομίσματος όμως σχετίζεται με τους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, πέραν του κορονοιού και οι οποίοι καθιστούν την χώρα μια ιδιαίτερη περίπτωση. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι η έξαρση των ασταθών πολιτικών παραγόντων που συνδέονται με τις προσφυγικές ροές και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική της χώρας μας ως ελκυστικού και ανερχόμενου επενδυτικού προορισμού, άρα επηρεάζουν αρνητικά και την οικονομική δραστηριότητα.