Το μεγάλο «στοίχημα» της Zynga στην Κωνσταντινούπολη

Το μεγάλο «στοίχημα» της Zynga στην Κωνσταντινούπολη

Η Zynga (ZNGA NASDAQ) είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα παιχνίδια που παράγει παίζονται κυρίως σε κινητά τηλέφωνα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Snapchat, είναι κυρίως ψυχαγωγικά και χαλαρωτικά και χαρακτηρίζονται από την απουσία βίας, σε αντίθεση με πολλά από τα δημοφιλή παιχνίδια που παίζονται στις κονσόλες τύπου Play Station και Xbox. Συνήθως περιλαμβάνουν puzzles εικόνων ή λέξεων, τυχερά παιχνίδια ή παιχνίδια με τράπουλες. Κάποια από τα πιο δημοφιλή είναι το Words with friends, το Zynga Poker, το Empires and Puzzles και φυσικά το Farmville με το οποίο η Zynga έγινε γνωστή πριν περίπου μία δεκαετία όταν οι μισοί χρήστες του Facebook έπαιζαν με μανία για ατέλειωτες ώρες. Τα έσοδά της προέρχονται κατά 20% από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στους παίκτες και κατά το υπόλοιπο από τις αγορές «έξτρα χρόνου» που κάνουν οι παίκτες για να προχωρήσουν στις επόμενα στάδια των παιχνιδιών, τα οποία είναι συνήθως δωρεάν στην αρχή τους. 

Η Zynga μπήκε στο χρηματιστήριο το 2011, πατώντας πάνω στην τεράστια επιτυχία του Farmville, αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα υποχώρησε όταν ξεφούσκωσε η σχετική μανία και η μετοχή ακολούθησε έντονα αρνητική πορεία πέφτοντας από τα 10 στα 2 δολάρια. Πέρασαν πολλά χρόνια για να ασχοληθούν πάλι μαζί της οι επενδυτές, και στις αρχές του 2020 κατάφερε πάλι να πλησιάσει τα 10 δολάρια βασιζόμενη στην σταθερή βελτίωση των αποτελεσμάτων της, κάτω από την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Frank Gibeau, ο οποίος την διοικεί από το 2016. Ο κύκλος εργασιών για το 2019 έφτασε τα 1,6 δισ. δολάρια με ελαφρά ζημιογόνα αποτελέσματα, δεν έχει καθόλου δανεισμό και τουλάχιστον οκτώ παιχνίδια της φέρνουν έσοδα άνω των 100  εκατομμυρίων το καθένα. Το 2020 είναι πολύ καλύτερο για την εταιρεία, αφού οι παίκτες αύξησαν πολύ τις ώρες παιχνιδιού λόγω της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού αυξάνοντας κατά πολύ τον κύκλο εργασιών της που προβλέπεται να φτάσει τα 2,2 δις δολάρια.

Το πιο σημαντικό γεγονός όμως δεν είναι αυτό, αλλά η μεγάλη εξαγορά στην οποία προχώρησε τον Ιούνιο και η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η Zynga εξαγόρασε μία εταιρεία παραγωγής παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, την Peak Games, ξοδεύοντας περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα μισά σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Η Peak έχει δημιουργήσει αρκετά δημοφιλή παιχνίδια όπως το Toon Blast και το Toy Blast τα οποία είναι παρόμοια με το πολύ γνωστό Candy Crush, παίζονται καθημερινά από πάνω από 12 εκατομμύρια παίκτες και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εφαρμογών με τα περισσότερα έσοδα στο σύστημα κινητών τηλεφώνων της Apple. Εκτός από την Peak, η Zynga εξαγόρασε και μία άλλη τουρκική εταιρεία, την Rollic, για 170 εκατομμύρια δολάρια. Σκοπός των δύο εξαγορών ήταν η απόκτηση δημοφιλών παιχνιδιών, η διεύρυνση της παρουσίας της εταιρείας πέρα από τις Η.Π.Α., η διαφοροποίηση του πελατολογίου της (τα παιχνίδια της Zynga παίζονται κυρίως από γυναίκες ενώ αυτά των δύο τουρκικών εταιρειών από άνδρες) και η συνεργασία με τους ταλαντούχους δημιουργούς παιχνιδιών της Peak Games. Ήδη, μετά τις δύο εξαγορές, η Zynga εκθρόνισε την Activision Blizzard από την πρώτη θέση του καταλόγου των εταιρειών που πουλάνε εφαρμογές για παιχνίδια στα συστήματα κινητών τηλεφώνων της Google και της Apple (Google Play και App Store αντίστοιχα).

Το «στοίχημα» για την Zynga είναι μεγάλο. Αν η εξαγορά πετύχει, θα εδραιώσει ακόμα περισσότερο την ήδη δεσπόζουσα θέση στην αγορά παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα και θα μπορέσει να προσελκύσει ακόμα περισσότερους διαφημιζόμενους, αυξάνοντας τα έσοδά της στον συγκεκριμένο τομέα. Σε δηλώσεις του ο Gibeau δεν έκρυψε ότι στόχος του είναι να αυξήσει την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας από τα 10 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια στα 20, δηλαδή να διπλασιαστεί η τιμή της μετοχής, από τα 9 δολάρια σήμερα στα 18. Η αγορά όμως δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως θα τα καταφέρει. Από τις αρχές Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά, η μετοχή έχει κολλήσει ανάμεσα από τα 9 και τα 10 δολάρια, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές έχουν τιμές στόχους κοντά στα τωρινά επίπεδα. Η ανησυχία τους για το πόσο επιτυχημένη θα αποδειχθεί η εξαγορά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το άλλο πρόβλημα που εντοπίζουν είναι μία πιθανή αλλαγή πολιτικής της Apple σχετικά με τις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιούν οι χρήστες των Iphone. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει σημαντική μείωση των εσόδων της Zynga γεγονός που θα την υποχρεώσει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της. 

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα της εταιρείας είναι πολύ θετικά, με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και βελτίωση των αποτελεσμάτων χρήσης της. Όμως η μετοχή έπεσε κατά 7% στην συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου παρά το ότι τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο ήταν ανώτερα των αναμενομένων, κατά πάσα πιθανότητα γιατί η πρόβλεψη που έδωσε η διοίκηση για τα κέρδη του 4ου τριμήνου ήταν ελάχιστα χαμηλότερα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές (135 εκατομμύρια αντί για 136,5). Το αν η μετοχή θα ακολουθήσει την επιθυμητή πορεία θα εξαρτηθεί από την έκβαση της «Τουρκικής εκστρατείας» της εταιρείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάτι ανησυχητικό. Αν αυτό συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα, τότε θα δούμε λογικά και την αφύπνιση των επενδυτών αλλά και των χρηματιστηριακών αναλυτών.  

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.