Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θέλει να σηκώσει το οικονομικό βάρος που θα επιφέρει η διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλότερα των 200-250 ευρώ για μακρύ χρονικό διάστημα. Διότι η επίπτωση στο ΑΕΠ, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 15 δις. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 7 μονάδες του ΑΕΠ. Πώς προκύπτει αυτό; Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στα σημερινά επίπεδα συνεπάγεται και καταβολή 17-20 δις. ευρώ για το φυσικό αέριο έναντι 2-3 δις. ευρώ πριν από την κρίση.
Έτσι, αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή σκηνικού το επόμενο χρονικό διάστημα - για παράδειγμα να αποδώσουν καρπούς οι προωθούμενες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να μην διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα κάτι που θα προκαλέσει βίαιες προσαρμογές. Θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Είναι συνολικά 70 δισεκατομμύρια οι κιλοβατώρες που καταναλώνονται σε ετήσια βάση. Όσο μεγαλύτερη η μείωση, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος για την ελληνική οικονομία αλλά και για τα νοικοκυριά.
Δεν είναι εύκολη η μείωση της κατανάλωσης. Οι βιομηχανίες που θα αναγκαστούν από τη μια μέρα στην άλλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μειώσουν την παραγωγή τους. Νοικοκυριά που απεγκατέστησαν τους καυστήρες του πετρελαίου θέρμανσης - κάτι στο οποίο «έσπρωξε» το ίδιο το δημόσιο με επιδοτήσεις ή και προτροπές να εγκαταλειφθεί το πετρέλαιο ως ρυπογόνο - για να στραφούν στο φυσικό αέριο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τι λοιπόν θα περιλαμβάνει το σχέδιο;
1. Μια εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης των νοικοκυριών για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ούτως ή άλλως. Ειδικά η κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, αυτή τη στιγμή κρίνεται και δημοσιονομικά πολύτιμη.
2. Επιβολή πλαφόν στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του ακριβότερου μέτρου στήριξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ; Της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην γίνει αθρόα χρήση θερμαντικών σωμάτων που χρησιμοποιούν ρεύμα καθώς αυτή η υπερβάλλουσα ηλεκτρική ενέργεια είναι δεδομένο ότι θα παραχθεί με φυσικό αέριο.
3. Περιορισμό των επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο. Είναι αντιληπτό ότι τα νοικοκυριά που έχουν στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση θα δυσκολευτούν φέτος τον χειμώνα αν παραμείνουν οι τιμές στα ύψη, ωστόσο δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
4. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ώστε να έχουν ισχυρό κίνητρο όσοι πέρυσι δεν άναψαν τον καυστήρα του πετρελαίου, φέτος να το πράξουν και να μην προτιμήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
5. Διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις, ειδικά τις βιομηχανικές, για να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου. Ήδη υπήρξαν οι πρώτες επαφές με εκπροσώπους των πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών.