Ανοίγει ο δρόμος για επάνοδο των ανεμβολίαστων
ΣτΕ - Υγειονομικοί

Ανοίγει ο δρόμος για επάνοδο των ανεμβολίαστων

Νέα δεδομένα για τους υγειονομικούς που παραμένουν σε αναστολή εργασίας επειδή είναι ανεμβολίαστοι δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει παραταθεί έως το τέλος του έτους.

Στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ρύθμιση για παράταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι αντισυνταγματική, διότι οι αρμόδιοι έπρεπε να έχουν επαναξιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου, καθώς έχει περάσει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένη πλέον την απόφαση, η κυβέρνηση θα κληθεί να επισπεύσει τις αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 2.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Πάγια θέση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται σεβαστές. Αυτό σημαίνει ότι και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αρθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και επομένως οι υγειονομικοί, με κάποια διαδικασία που μένει να καθοριστεί, να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Πλεύρης: Η δημόσια υγεία δεν θα τεθεί σε κίνδυνο

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ δήλωσε ότι «η απόφαση να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό».

Παράλληλα προσθέτει ότι «με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου».

«Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της, διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας.

Μέχρι σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέφευγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την επιστροφή της συγκεκριμένης ομάδας υγειονομικών. Πρόσφατα, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας είχε καταθέσει ως προσωπική του άποψη ότι «όποιος δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν έχει θέση στο ΕΣΥ».

Το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, πρέπει να επανεξετάζονται ανά τακτά διαστήματα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς δεν έχει επαναξιολογηθεί από τότε που θεσπίστηκε.

 

Διαβάστε ακόμα:

Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα, λέει ο Πλεύρης για την απόφαση του ΣτΕ