Σε νέες εκλογές για την ανάδειξη μελών Συμβουλίου Διοίκησης οδηγείται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά τη διεξαγωγή και τρίτης μυστικής ψηφοφορίας όπου δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία μεταξύ των έξι εκλεγμένων εσωτερικών μελών του οργάνου για την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών του.
Σε ανακοίνωσή του το ΑΠΘ αναφέρει:
«Σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ, που εκλέχτηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποίησαν την τρίτη μυστική ψηφοφορία προκειμένου να αναδείξουν τα πέντε πρόσωπα που κρίνονται καταλληλότερα για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 παρ. 4 του ν. 4957, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Κανένας από τους υποψήφιους για τη θέση εξωτερικού μέλους δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και συνεπώς η διαδικασία ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ κρίνεται άγονη. Θα ακολουθήσουν οι σύμφωνα με το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ».
Ο νόμος προβλέπει επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας από μηδενική βάση με επαναπροκήρυξη των θέσεων τόσο των έξι εσωτερικών μελών που εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ όσο και των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου.
Η διαφορά σε σχέση με την πρώτη εκλογική διαδικασία έγκειται στο ότι δύνανται να συντμηθούν κατά το ήμισυ οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι:
Επίσης, προβλέπεται πως αν μετά τη νέα εκλογική διαδικασία προκύψει και πάλι ισοψηφία, που οδηγεί σε αδυναμία επίτευξης της απαιτούμενη πλειοψηφίας του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, τότε η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών θα περιέλθει στη Σύγκλητο του Ιδρύματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου ψήφισαν 1458 μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ (σε σύνολο εγγεγραμμένων 1603 εκλογέων) και ανέδειξαν ως εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης -κατά σειρά εκλογής- τους καθηγητές Στράτο Στυλιανίδη (Πολυτεχνική Σχολή), Χαράλαμπο Φείδα (Σχολή Θετικών Επιστημών), Γρηγόρη Ζαρωτιάδη (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών), Κυριάκο Αναστασιάδη (Σχολή Επιστημών Υγείας), Απόστολο Αποστολίδη (Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος) και Γιώργο Ζωγραφίδη (Φιλοσοφική Σχολή).
Από τους έξι για το αξίωμα του πρύτανη εξεδήλωσαν ενδιαφέρον οι κ.κ. Στυλιανίδης, Φείδας, Ζαρωτιάδης και Αναστασιάδης.