Σε διάλογο καλεί η κυβέρνηση, σύσκεψη αγροτών την Τρίτη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Σε διάλογο καλεί η κυβέρνηση, σύσκεψη αγροτών την Τρίτη

Ανοιχτή σε διάλογο διαμηνύει ότι παραμένει η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των 5+1 μέτρων για τους αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή. Ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απευθύνεται με ειλικρίνεια στους αγρότες.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία για το αύριο όσων βρίσκονται στους δρόμους, η οποία εντείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης η οποία, όπως είπε, εμφανίζεται πολύ επιθετικά.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή αν δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια, επισήμανε δε ότι ως χώρα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας και να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας, ώστε μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των προγραμμάτων που ανακοίνωσε με τον υπουργό και την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου, να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής.

Επίσης, σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. αλλά και δέσμευση της Κυβέρνησης, η αναγέννηση του Οργανισμού. Όπως, είπε, ήλθε η ώρα να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, να δουλέψουμε συνετά για να μετατραπεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε έναν σύγχρονο και αξιόπιστο Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα εμπνέει ασφάλεια στους αγρότες μας.

Τοποθετήθηκε στις τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης για τους αγρότες. Είπε, ακόμη, ότι θα καταβληθούν τα 88 εκατ. που δεν είχαν απορροφηθεί, ενώ ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στα περίπου 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ, τονίζοντας ότι, μετά τον έλεγχο που θα γίνει, σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ τα υπόλοιπα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα αποδεσμευθούν και θα πληρωθούν κανονικά. Το ίδιο θα γίνει, είπε, και με τις περιπτώσεις όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Πρόσθεσε το έργο των δύο εταιρειών, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με ευδιάκριτα όρια λειτουργεί υπέρ των αγροτών, καθώς και στον ρόλο της Τραπέζης Πειραιώς τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ΥπΑΑΤ και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη λειτουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν τον επίσημο συνομιλητή της ΕΕ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής εκπαίδευσης, μέσα από στοχευμένα προγράμματα που βρίσκουν εφαρμογή στο πεδίο και όχι μέσα από προγράμματα διεκπεραίωσης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Τέλος, μίλησε για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τους αγρότες με την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη αγροτικής διπλωματίας και την ενίσχυση της φωνής των χωρών του Νότου στην ΕΕ, με τη δραστηριοποίηση της EUMED-9 και για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα δε την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν αγρότες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου διεξάγεται η 30η Agrotica.  

Αγρότες από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο. Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα.

Ν. Παπαθανάσης: Μέσα στο μήνα οι ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.

Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και 50% του δανείου θα είναι άτοκο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα και να κάνει κάποιες μικρές -αν θέλετε- επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».

Eπίσης ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα αυτό.

Έκπτωση 10% και ρύθμιση χρεών

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός πάροχος προχωρά σε ειδική έκπτωση προς τους αγρότες της τάξης του 10% για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες τότε που εντατικοποιείται η άντληση αρδευτικού νερού εκτοξεύει τους λογαριασμούς ρεύματος

«Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι ποτιστικοί μήνες» όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όσον αφορά στα παλιά χρωστούμενα των αγροτών προς τους ενεργειακούς παρόχους μέσω των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων τα οποία αγγίζουν τα 87 εκατ. ευρώ θα γίνει 5ετής διακανονισμός, ενώ ειδικά για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας το χρέος θα αναλάβει κατά 75% το κράτος.

Φωτοβολταϊκά για μείωση κόστους κατά 30%
Μέσω 3 διαφορετικών προγραμμάτων οι αγρότες όλης της επικράτειας θα αποκτήσουν πρόσβαση στην καθαρή και φθηνή ενέργεια.

Ειδικά για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεταιρισμούς και για εκείνους που ασκούν συμβολαιακή γεωργία θα επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία. Θα εγκατασταθούν και θα ηλεκτριστούν σε δυο χρόνια από σήμερα και θα διασφαλίσουν φθηνότερο ρεύμα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Κατά τον κ. Σκυλακάκη «θα διατίθεται με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων έτσι ώστε να πετύχουμε μια μείωση αγροτικού ρεύματος κατά 30%».