Επίθεση σε Τράπεζα Θεμάτων: Τα πρώτα στοιχεία «δείχνουν» ρωσόφιλους χάκερ
Shutterstock
Shutterstock

Επίθεση σε Τράπεζα Θεμάτων: Τα πρώτα στοιχεία «δείχνουν» ρωσόφιλους χάκερ

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών, στις οποίες συμμετέχει και η ΕΥΠ, για την επίθεση από χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία υποδεικνύουν πως μια μερίδα των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που συμμετείχαν στην επίθεση σχετίζονται με ρωσόφιλους χάκερ.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως στις επιθέσεις στην Τράπεζα θεμάτων συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. 

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και από το σύνολο αυτών των 7.500 χιλιάδων ηλεκτρονικών διευθύνσεων διαπιστώθηκε πως οι 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με μια ομάδα ρωσόφιλων χάκερ που έχει το διακριτικό τίτλο «Killnet».

Πάντως, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα σε σχέση με το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Τι είναι η ομάδα «Killnet»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων είχαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής ομάδας «Killnet» που έχει επιτεθεί με επιθέσεις τύπου DDOS σε πάρα πολλές χώρες, όπως Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία, Καναδάς και ΗΠΑ.

Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στη διακοπή εξυπηρέτησης με την εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης έτσι ώστε να καθυστερούν ή να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης όπως τραπεζικά δίκτυα, δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών. Πρόσφατα επιτέθηκε και στα συστήματα του λογαριασμού της Eurovision.

Άλλωστε, αυτό σημαίνει και το όνομα της ομάδας: «Σκότωσε το δίκτυο» που της δόθηκε από ένα εργαλείο άρνησης εξυπηρέτησης εξαιτίας μεγάλης τεχνητής ζήτησης από εκατοντάδες χώρες του κόσμου.

Η ομάδα δεν ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος αν και μόνο η σημερινή της επίθεση πρέπει να κόστισε 150 με 200.000 ευρώ. Μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία η ομάδα δημιούργησε δύο υποομάδες. Η μία έχει το όνομα «ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας» και η άλλη το όνομα «Λεγεώνα».

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Θεμάτων: Πώς έγινε η επίθεση - Ένας ειδικός εξηγεί στο Liberal.gr