Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη των φαινομένων στη Σαντορίνη. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό δυστυχώς δεν το ξέρουμε»(…), είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Αναφέρθηκε στα πιθανά σενάρια που υπάρχουν λέγοντας πως, «το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 5.5 – 5.6, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στο σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο βεβαίως δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό», τόνισε.
Και το τρίτο σενάριο, είναι «το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στην Σαντορίνη», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις», εξήγησε.
Το σενάριο της σμηνοσειράς είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.
Για το αν ένας σεισμός 6 Ρίχτερ θα είχε ζημιές για την Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως, «σύμφωνα με προσομοιώσεις στις οποίες κάνουμε, τα προβλήματα τα οποία θα υπήρχαν στη Σαντορίνη είναι καταρρεύσεις παλιών ή εγκαταλελειμμένων σπιτιών, βλάβες οι οποίες θα υπήρχαν σε σπίτια με τοιχοποιία και ίσως βλάβες σε κατασκευές με οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχουμε αποτυπώσει πλήρως το σενάριο των έξι βαθμών και σε προηγούμενες ερευνητικές εργασίες που έχουν γίνει.
Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με επιπτώσεις στις κατασκευές, οι οποίες δεν θα είναι πολλές, περισσότερες θα είναι στα παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια που δεν έχουν συντηρηθεί, που δεν είναι δομημένα με αντισεισμικό κανονισμό και επίσης, εκείνο το σενάριο το οποίο περιλαμβάνει και κάποιο μικρό τσουνάμι που δεν θα υπερβεί τα δύο μέτρα και βεβαίως σημαντικές κατολισθήσεις μέσα στο χώρο της Καλντέρας, εκεί όπου οι μορφολογικές κλίσεις είναι πολύ μεγάλες, τα ηφαιστειακά χαλαρά πετρώματα εναλλάσσονται με τους βραχώδεις σχηματισμούς της λάβας και εκεί δημιουργούνται ιδιαίτερες συνθήκες αστάθειας. Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κόκκινη Παραλία».
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως, «αυτό είναι το σενάριο των έξι βαθμών, το οποίο πιστεύω ότι σαν μέγεθος μειώνεται μέρα με τη μέρα. Το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των δύο επιτροπών, έτσι ώστε να δούμε πόσο μπορεί να μειωθεί αυτό το έξι προς τα κάτω, σενάριο, με πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει, αλλά οφείλουμε να σχεδιάσουμε με βάση αυτό το σενάριο».
Για το αν υπάρχει πιθανότητα ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ να ήταν η κορύφωση του φαινομένου, ο κ. Λέκκας είπε πως «ναι υπάρχει αλλά πρέπει να διακρίνουμε ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός των 5,2», καθώς όπως είπε σε αυτές τις ακολουθίες, «δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Δεν υπάρχει ο κύριος σεισμός».
Για το πότε μπορεί να σταματήσει το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας είπε πως, «νομίζω αυτό είναι ο άγνωστος “Χ” αυτή τη στιγμή. Δηλαδή όλοι θέλουμε να προσδιορίσουμε ποια θα είναι η λήξη του φαινομένου. Η λήξη του φαινομένου θα ήταν πιο γρήγορη και πιο σίγουρη, αν είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 5,9 – 5,6.
Τότε πραγματικά θα πηγαίναμε σε μία ταχεία απομείωση της σεισμικής ενέργειας. Όμως, εάν έχουμε το σενάριο της σμηνοσειράς, δεν μπορούμε να υποθέσουμε πότε θα τελειώσει η σεισμική ακολουθία. Μπορεί να φτάσουμε Πάσχα και να κινηθούμε με αυτό το ρυθμό. Όμως εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλες περιπτώσεις σμηνοσειρών(…)».
Όσο για το αν από την διεθνή εμπειρία έχουμε κάποιο δίδαγμα αντίστοιχη περίσταση με αυτή της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας τόνισε πως, «έχω κάνει περίπου 60 αποστολές σε όλο τον κόσμο και σε περιοχές οι οποίες είναι αντίστοιχες της Σαντορίνης, δηλαδή έχουν και ηφαιστειακά κέντρα.
Γιατί γίνεται και λόγος για την έκρηξη του ηφαιστείου κλπ. Λοιπόν, στη Χαβάη, στη Λα Πάλμα, στην Ινδονησία, στα τρία ηφαίστεια, στην Ιαπωνία., στην κάθε περίπτωση έχουμε και διαφορετική εξέλιξη. Και βεβαίως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε γεγονότα όταν είναι σε διαφορετικό γεωτεκτονικό περιβάλλον. Δεν ισχύει αυτό που γίνεται στην στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Νότιο ή στη Χιλή ή στο Περού ή στη Νέα Ζηλανδία με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, ούτε καν να συγκρίνουμε μέσα στην Ελλάδα σεισμικές ακολουθίες. Η κάθε μία θέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά».
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε από τώρα ότι σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα επηρεάζουν η μία την άλλη. Αυτό που λέγεται ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο είναι αδύνατο να συμβεί στην παρούσα περίοδο. Μπορεί να συμβεί μετά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά την παρούσα περίοδο αποκλείεται να συμβεί».
Τέλος, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες, καθώς όπως ανέφερε, «ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την ύπαρξή μας», ωστόσο είπε πως «θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν βάση στις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας, στα επίσημα όργανα, στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Μεγάλο κακό κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία ο καθένας εκφράζεται για θέματα τα οποία δεν γνωρίζει, αλλά πολλές φορές υπάρχουν και σκόπιμες διαδικασίες και απόψεις οι οποίες θέτουν σε ανησυχία τον κόσμο».