«Φέτος το χειμώνα η ”συνάντηση” Covid και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης» ανέφερε η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος τους Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας Γεωργία Γκιούλα σημειώνοντας παράλληλα ότι όταν άρχισε ο εμβολιασμός κατά της Covid τα περιστατικά γρίπης ήταν μηδενικά ενώ φέτος μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκαν 174 περιστατικά γρίπης τους θερινούς μήνες. Στη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης(ΙΣΘ) στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, η κ Γκιούλα εκτίμησε ότι θα αργήσουμε να δούμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς.
«Ξεκινάμε ύστερα από 2,5 χρόνια χωρίς υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα, χωρίς όλα αυτά που είχαμε συνηθίσει στην καθημερινότητα μας και ήδη υπήρξε ένας προάγγελος για το τι θα συμβεί προσεχώς. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια «μικροεπιδημία γρίπης» τους καλοκαιρινούς μήνες, 174 περιστατικά δεν είναι λίγα. Άρα εκτιμώ ότι ο ιός της γρίπης ενδέχεται να είναι ο πρωταγωνιστής αλλά σίγουρα θα είναι ο συμπρωταγωνιστής μαζί με τον SARS CoV-2. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι προχωρήσαμε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με μηδενικά περιστατικά γρίπης, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κατά πόσο θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα περιλαμβάνει όλους τους αναπνευστικούς ιούς θεωρώ ότι θα αργήσει να συμβεί, δεν θα το δούμε τουλάχιστον στις δύο επόμενες επιδημικές περιόδους στη χώρα μας. Πιθανότατα στο μέλλον θα έχουμε εμβόλια για τον SarsCov-2 σαν κι αυτά της γρίπης. Δηλαδή η τεχνολογία θα παραμείνει η ίδια και αυτό που θα αλλάζει θα είναι «το» ή «τα» στελέχη που θα συμπεριλαμβάνονται. Όσο για την προέλευση του ιού, σε πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο αποδείχτηκε επιστημονικά και με ακρίβεια ότι ο ιός δεν προήλθε από εργαστήριο» ανέφερε η κ Γκιούλα .
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος Κλινικής Covid ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην ύφεση ενός κύματος (Covid19) που ήρθε για πρώτη φορά καλοκαίρι και ότι οι υποπαραλλαγές της «Ο» που φαίνεται να επικρατούν αυτή την περίοδο κάνουν πιο ελαφρά νόσηση κι έτσι δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ. Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την ιατρική κοινότητα. «Εμείς οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας πρέπει να μιλάμε στους ασθενείς και στην κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι γιατροί νοοτροπία σ αυτό τον τομέα. Η ιατρική κατευθύνεται προς την ποιότητα ζωής πχ με το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, οφείλουμε οι γιατροί να προτείνουμε την πρόληψη και τα εμβόλια, ίσως θα πρέπει να το διδάξουμε στο πανεπιστήμιο» πρόσθεσε ο κ. Μεταλλίδης.
Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα
«Τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα» επισήμανε η παιδίατρος - πρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης Όλγα Τζέτζη αναφέροντας ενδεικτικά ότι το εμβόλιο της ιλαράς είναι 99,7% αποτελεσματικό. Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, επικαλούμενος στοιχεία μελετών σχετικά στο εμβόλιο κατά του ΗPV, ανέφερε ότι η μείωση του καρκίνου της μήτρας σε κορίτσια κάτω των 25 ετών τα οποία εμβολιάστηκαν (σε Σκωτία, Αυστραλία, Σουηδία κ.α.) ήταν της τάξης του 90%. «Ο κόσμος έχει πλήρως ενημερωθεί για τον κορονοϊό όπως ακριβώς πριν από τρεις δεκαετίες είχε ενημερωθεί και για τον ιό του Αids. Eίναι οι δύο μοναδικές περιπτώσεις που η ελληνική πολιτεία ανέλαβε να ενημερώσει τον κόσμο. Δεν θυμάμαι καμία άλλη. Υπάρχουν όμως κι άλλοι ιοί που προκαλούν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα για τους οποίους δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση. Ανάμεσα σ αυτούς είναι ο ΗPV που προκαλεί καρκίνο ή μάλλον προκαλεί δέκα καρκίνους σε άνδρες και γυναίκες (τραχήλου της μήτρας, στοματοφάρυγγα, πρωκτού, κόλπου, λάρυγγα) και αυτοί οι καρκίνοι είναι δύσκολο να ιαθούν. Το εμβόλιο κατά του ΗPV είναι και για τα δύο φύλα μέχρι τα 45 χρόνια τους. Προς το παρόν είναι δωρεάν μέχρι τα 18 ωστόσο ενδέχεται αυτή η ημερομηνία να αλλάξει στα επόμενα 15 χρόνια. Ο ιός κατά κανόνα μεταδίδεται σεξουαλικά, είναι πολύ συνηθισμένος, δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος προφύλαξης (πχ προφυλακτικά τα οποία βεβαίως και χρειάζονται), το εμβόλιο είναι η μοναδική μέθοδος και η πιο αποτελεσματική» σημείωσε ο κ. Αγοραστός Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η επανεμφάνιση νόσων όπως η ιλαρά σε πολλές άλλες χώρες, πχ ΗΠΑ, οφείλεται στο ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών που «έμεινε πίσω» λόγω πανδημίας αλλά και σε αντιεμβολιαστικά κινήματα τα οποία δημιούργησαν και δημιουργούν κενά σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπου και βρίσκει ευκαιρία ο ιός να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί.
Ως συλλογικό επίτευγμα χαρακτήρισε το γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού της χώρας μας έχει κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας - επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Γεώργιος Παπαζήσης. Αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια, ο κ Παπαζήσης , είπε: «Η επιστήμη εξελίσσεται, η τεχνολογία των MRNA έχει κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα να τα τροποποιεί και να τα επικαιροποιεί. Όλα δείχνουν ότι η αποστειρωτική ανοσία θα επιτευχθεί μελλοντικά για τους παραπάνω λόγους. Τώρα είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση αλλά εμπιστευόμαστε την επιστήμη και δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Ατενίζουμε λοιπόν με αισιοδοξία το μέλλον. Δεν μας εξέπληξε γιατί βρέθηκαν τόσο γρήγορα εμβόλιαmRNA από την άποψη ότι ήταν μια τεχνολογία που είχε κάποιες δοκιμές. Είχαν δοκιμαστεί σε άλλες παθήσεις, κι αυτό θα το δούμε και μελλοντικά κυρίως στην ογκολογία και στους καρκίνους » Ο πρόεδρος ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το ρόλο της πολιτείας -από δω και στο εξής- ώστε να εντάξει την πρόληψη με προγραμματισμένες εξετάσεις και τεστ, πχ όπως αυτό του HPV ).
«Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους με έναν πιο ολιστικό τρόπο, ειδικά όταν διαπιστώνεται διεθνώς η πτώση του εμβολιαστικού προγράμματος παιδιών. Γιατροί, πολιτεία και πολίτες να συνεργαστούμε άμεσα ώστε να τους αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται λοιπόν οργάνωση και ενημέρωση με απλά και κατανοητά λόγια για το ενδεχόμενο ντόμινο των επιπτώσεων της αδράνειας ή άλλων παραγόντων» είπε ο κ. Νίτσας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ