Στην ενίσχυση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας, στο πλαίσιο προσαρμογής και του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας σε ημερίδα για τα βιολογικά προϊόντα που διοργάνωσε η γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σερρών, στο πλαίσιο των εργασιών της SerExpo.
Μίλησε για το εθνικό σχέδιο στήριξης της βιολογικής παραγωγής, συνολικού προϋπολογισμού 705 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν περισσότεροι από 60.000 παραγωγοί, τονίζοντας ότι τα 305 εκατ. ευρώ του προγράμματος θα κατευθυνθούν στη βιολογική κτηνοτροφία.
«Η βιοποικιλότητα της ελληνικής γης καθιστά ούτως ή άλλως τα ελληνικά κρέατα μοναδικά σε γεύση και σε ποιότητα. Θα ήταν λάθος να μη στηρίξουμε την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, καθώς μέσω αυτής η ελληνική παραγωγή μπορεί να περάσει σε άλλο επίπεδο και να κατακτήσει όχι μόνο την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ανάλογη προοπτική υπάρχει στην βιολογική υδατοκαλλιέργεια της Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη προώθησης της βιολογικής παραγωγής μέσω της σύνδεσής της με τον τουρισμό και είπε πως μέσα από την συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και του υπουργείου Παιδείας μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα προβολής της βιολογικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί γενιά καταναλωτών του 2030.
Σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης των εφοδιαστικών αλυσίδων, υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και την ευκολότερη πρόσβαση των παραγωγών σε αυτές.
Ως «στρατηγική επιλογή» χαρακτήρισε τη στήριξη της βιολογικής παραγωγής η γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ από την πλευρά του ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης έκανε εκτενή παρουσίαση όλων των μέτρων στήριξης του ΠΑΑ τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της «Βιολογικής γεωργίας» προβλέπει μέτρα οικονομικής στήριξης για τη μετατροπή ή τη διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και τις μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.