Οι υψηλές θερμοκρασίες θυμίζουν περισσότερο Μάιο παρά Απρίλιο και θα συνεχιστούν για τις επόμενες 10 ημέρες, τουλάχιστον.
Ο Μάρτιος που ολοκληρώνεται την Κυριακή, ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 14 ετών.
Την Κυριακή η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 28.8 βαθμούς Κελσίου. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία για Μάρτιο από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός.
Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας το θερμόμετρο έδειξε 27.8 βαθμούς, η υψηλότερη για Μάρτιο επίσης από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στους Μεταξάδες Έβρου σημειώθηκε η υψηλότερη για Μάρτιο από το 2010 που λειτουργεί ο σταθμός.
Ήδη, κάποιοι «τολμηροί» δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη τους βουτιά για φέτος. Οι παραλίες γέμισαν από κόσμο που θέλησε να απολαύσει τον καλοκαιρινό καιρό και το παιχνίδι στον ήλιο.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι από τις 13 Μαρτίου 2023, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού παγκοσμίως καταρρίπτει καθημερινά ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ατμοσφαιρικής και Ωκεανών (NOAA).
Στις 10 Μαρτίου 2024, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως ήταν 21,2°C, την υψηλότερη τιμή τουλάχιστον από το 1979 όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές μετρήσεις.
(Eurokinissi, Φωτογραφία Αρχείου)
Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη
Το σκηνικό του καιρού ολοκληρώνεται με ξηρασία και έλευση αφρικανικής σκόνης μέχρι την Τρίτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή – πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέα Καζαντζίδη, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.
Η αφρικανική σκόνη σκέπασε το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ο ορίζοντας εξαφανίστηκε! Παρά την προειδοποίηση για την παρουσία σκόνης στον αέρα, οι λουόμενοι επέλεξαν να βουτήξουν στη θάλασσα.
Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και την ορατότητα περιορισμένη.
(Εurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTIONTEAM)
Ανεβαίνει κι άλλο ο υδράργυρος
Στην Αθήνα, ο Απρίλιος θα κάνει ποδαρικό με τον υδράργυρο να φτάνει τους 31 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Ακόμα υψηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Γενικά αίθριος θα είναι τη Δευτέρα ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αναμένονται στα βόρεια την Τρίτη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις, βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και βαθμιαία στα νότια θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Από την Τετάρτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από τη σκόνη.
(Eurokinissi, Φωτογραφία Αρχείου)
Πηγή: ΕΡΤ, Meteo