Από τη νέα σχολική χρονιά και η χώρα μας εντάσσει το μέτρο υποχρέωσης των μαθητών να κρατούν τα κινητά τηλέφωνά τους στην τσάντα τους, απενεργοποιημένα.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης «απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση κινητού καθ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ότι θα επιτρέπεται εκτός και αν πρόκειται για λόγους υγείας».
Το νέο μέτρο επισφραγίζει με επίσημο τρόπο, τις κατά καιρούς εγκυκλίους που ζητούσαν από τους διευθυντές των σχολείων, να μεριμνούν ώστε να μη γίνεται χρήση κινητών, κατά το σχολικό ωράριο. Η Ελλάδα προστίθεται, έτσι, στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στη συγκεκριμένη απόφαση.
Τι ισχύει σε Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Βέλγιο η εκπαίδευση αποτελεί αρμοδιότητα των τοπικών κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση της Βαλλονίας αποφάσισε από την επόμενη χρονιά να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία.
Όμως, ο οργανισμός εκπαίδευσης της Βαλλονίας-Βρυξελλών τάχθηκε υπέρ του να εφαρμοστεί το μέτρο από φέτος με αποτέλεσμα πάνω από 300 σχολεία να απαγορεύουν τα κινητά τηλέφωνα τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο ενώ περισσότερα αναμένονται να λάβουν την ίδια απόφαση εντός αυτής της σχολικής χρονιάς.
Στη Φλάνδρα δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Αυτό που λένε οι ειδικοί είναι ότι ο λόγος λήψης αυτού του μέτρου είναι η προστασία από το μπούλινγκ αλλά και η υγεία των μαθητών.
Στην Ισπανία τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιτρέπεται η χρήση τους μόνο για διδακτικούς λόγους ή για λόγους υγείας ή ασφάλειας με προηγούμενο αίτημα των γονέων. Κάθε μία από τις 17 τοπικές κυβερνήσεις αποφασίζει τις λεπτομέρειες χρήσης τους με ειδικές εγκυκλίους.
Για παράδειγμα, στην Καταλονία η απαγόρευση ισχύει και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθότι τα σχολεία παρέχουν στους μαθητές τα ηλεκτρονικά μέσα για διδακτικούς λόγους.
Στη Γερμανία δεν υπάρχει ενιαία νομική ρύθμιση που να ισχύει για όλους παγγερμανικά. Τα σχολεία και η εκπαιδευτική πολιτική είναι υπόθεση των ομόσπονδων κρατιδίων. Έντονη συζήτηση για τη χρήση των κινητών από τους μαθητές ξεκίνησε μετά τη «Έκθεση-ΡΙΖΑ» του 2022 που διαπίστωσε μείωση δεξιοτήτων των μαθητών σε μαθηματικά ανάγνωση και φυσικές επιστήμες.
Στο μεταξύ παρατηρείται ότι όλο και περισσότερα σχολεία περιορίζουν δραστικά τη χρήση κινητών, υποχρεώνοντας τους μαθητές να τα παραδίδουν πριν την έναρξη του μαθήματος και να τα παραλαμβάνουν όταν φεύγουν από το σχολείο. Και όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα είναι η κυρίαρχη από εδώ και πέρα.
Στην Ιταλία, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακόμη και για διδακτικούς σκοπούς. Το ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ο Ιταλός υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, ο οποίος μίλησε και για επιστροφή στο χάρτινο ημερολόγιο, το οποίο συνηθίζεται στα Ιταλικά σχολεία, ώστε να συνηθίσουν τα παιδιά ξανά στη γραφή.
Δεν απαγορεύονται tablet και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αρκεί να χρησιμοποιούνται υπό την καθοδήγηση του εκάστοτε δασκάλου. Στόχος, να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι μαθητές «να βρίσκονται περισσότερο στις community των κοινωνικών δικτύων παρά στην κοινότητα των σχέσεων».
Στα σχολεία της; Βρετανίας απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ο κάθε μαθητής παραδίδει τη συσκευή του στο προσωπικό του σχολείου και τη συλλέγει στο τέλος της σχολικής ημέρας.
Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα της πλήρους απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων για παιδιά κάτω των 16 ετών, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν τον Μάιο από Βρετανούς βουλευτές της συντηρητικής κυβέρνησης, μετά από έρευνα που είχε δείξει ότι παιδιά έως και 12 ετών σε ποσοστό 97% έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Πηγή: ΕΡΤ