Η ανεξέλεγκτη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική είναι άγνωστο ακόμα αν μπορεί να χαρακτηριστεί, τυπικά, ως megafire (μεγαλοφωτιά). Σε κάθε περίπτωση, οι ζημιές που προκαλεί στο περιβάλλον αλλά και σε ανθρώπινες περιουσίες, χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει ανθρώπινες απώλειες, την καθιστούν ήδη μια φωτιά εξαιρετική καταστροφική.
Megafires χαρακτηρίζονται οι φωτιές εκείνες που προκαλούνται σε εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, με γρήγορη εξάπλωση και συνεχείς αλλαγές φοράς λόγω των ανέμων, μεγάλη διάρκεια και ένταση, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξάπλωσή τους. Και δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες τέτοιου είδους πυρκαγιές προκαλούνται στη χώρα μας με σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και τις ανθρώπινες περιουσίες και το κυριότερο, με ανθρώπινα θύματα.
Megafires τα τελευταία χρόνια
Οι megafires τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, γίνονται όλο και συχνότερες σε όλον τον κόσμο λόγω μιας σειράς παραγόντων που επηρεάζονται και από την κλιματική αλλαγή.
Στην Ελλάδα, οι megafires που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές ήταν αυτές στην Εύβοια (2021) και Δαδιά (2023). Φέτος στην Καλιφόρνια υπήρξε πυρκαγιά που πήρε το όνομα «Park Fire» και κατέστρεψε περισσότερα από 720 τερ. χλμ. δασικής έκτασης, καθώς. Παράλληλα, το 2018 υπήρξε η θανατηφόρα megafire «Camp Fire» που απανθράκωσε πάνω από 620.000 στρέμματα και κόστισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους, καθώς και τις φωτιές «August Complex Fire» του 2020 που έκαψε περίπου 4 εκατ. στρέμματα.
Η Αυστραλία για 2 συνεχόμενα καλοκαίρια (2019-2020) βίωσε τις πιο καταστροφικές φωτιές της ιστορίας της, οι οποίες έκαψαν περίπου 186 εκατ. στρέμματα, πάνω από 3.500 σπίτια, ενώ υπήρξαν και τουλάχιστον 34 νεκροί.
Παράλληλα, έξαρση των megafires είχαμε και στη Σιβηρία. Τη διετία 2020-21 κάηκαν περιοχές που ξεπερνούν σε έκταση τα 180 εκατ. στρέμματα. Τέλος, αυξημένες είναι τα τελευταία χρόνια και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Το 2019 καταγράφηκαν περισσότερες από 70.000 πυρκαγιές.
Τα αίτια
Οι megafires συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί ακραίες καιρικές συνθήκες (παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες) σύμφωνα με τους επιστήμονες. Γι' αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση και την πρόληψή τους.