Η καμένη έκταση στον Έβρο ξεπερνά σε μέγεθος την πόλη της Νέας Υόρκης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, υποκινούμενη από θυελλώδεις ανέμους και καύσωνα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την περιοχή του Έβρου.
«Μετέτρεψε εκτάσεις καταπράσινης βλάστησης σε καμένη γη και κατέστρεψε σπίτια και βιοποριστικές πηγές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, γνωστή παλαιότερα ως Twitter, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Κοπέρνικου ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια). Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).
#EMSR686 #Alexandroupolis #Greece🇬🇷
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 28, 2023
Our #RapidMappingTeam is working on its 6⃣th Delineation Monitoring Product for the historic #wildfire that is ravaging the East Macedonia & Thrace Region using VHR 🛰️ imagery
Updates 🔜 https://t.co/m030JiUPuq
👇"QuickLook" visualisation pic.twitter.com/i9z3rLfig6
Η Copernicus δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.
Όλοι οι νεκροί, εκτός από έναν, εικάζεται ότι ήταν παράτυποι μετανάστες που πέρασαν από την Τουρκία, αποφεύγοντας την αστυνομία στο δάσος. Οι αρχές φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν και άλλα πτώματα όταν σβήσουν οι φλόγες, καθώς ο Έβρος αποτελεί δημοφιλές πέρασμα στην ΕΕ για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες κάθε χρόνο.
Αεροσκάφη και εκατοντάδες πυροσβέστες στο έδαφος, μεταξύ άλλων από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αλβανία, έδιναν μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε η πυροσβεστική.
Κομισιόν: Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από το 2000
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται επίσης ότι η πυρκαγιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει:
«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.
Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.
Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.
Responding to the largest wildfires in EU history, we've activated a massive #rescEU operation in Greece.
— European Commission (@EU_Commission) August 29, 2023
🛩️ 11 firefighting planes
🚁 1 helicopter
👩🚒 407 firefighters
🚒 62 vehicles
In addition, in response to this weekend's explosion in Romania, 12 severe burn patients were… pic.twitter.com/dO0OW14r2x
Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε:
«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης.
Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».