Θεσσαλία: Υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα - Κίνδυνος υπερχείλισης της λίμνης Κάρλας
Κακοκαιρία Daniel

Θεσσαλία: Υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα - Κίνδυνος υπερχείλισης της λίμνης Κάρλας

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες να απομακρυνθούν τα χιλιάδες νεκρά ζώα στις πληγείσες περιοχές και τα λασπώδη λιμνάζοντα νερά, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες, ενώ την ίδια στιγμή ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη της λίμνης Κάρλας. 

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς έχουν πνιγεί παραπάνω από 110.000 ζώα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ζώων ενδέχεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές, καθώς στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αποχευτεύσεις, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι προσπάθειες να ανοίξουν όλες οι οδικές αρτηρίες, κυρίως αυτές που συνδέουν χωριά, τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, ενώ ανησυχία επικρατεί για τη λίμνη Κάρλα, καθώς το ύψος των νερών ανεβαίνει συνεχώς και απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου μεταξύ των νομών Μαγνησίας και Λάρισας.

Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά και ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, σε κίνδυνο βρίσκονται οι οικισμοί Σωτήριο, Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή της Λάρισας και οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια στη Μαγνησία.

Στο μεταξύ, τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ που μαζί με συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί στο σύνολό του το υδροδοτικό δίκτυο της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, καθιστώντας ακατάλληλο το νερό για πόσιμη χρήση.

Μέσα στον Βόλο, που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη ιδιαίτερα από τη σκόνη που αιωρείται εξαιτίας της ξηραμένης λάσπης, συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού συνοικιών και δρόμων της πόλης. Οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες αφού ο όγκος και η έκταση της λάσπης είναι τεράστια.

Νεάπολη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Παπαδιαμάντη,Παλαιά, Άγιος Παντελεήμονας, Οινόπνευμα, Καλλιθέα, Νέο Δέλτα είναι οι συνοικίες που επλήγησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε λάσπη και με υποδομές που διαλύθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή και τα νερά του χειμάρρου Κραυσίδωνα που υπερχείλισαν σε πολλά σημεία.

Στο Πήλιο που επλήγη από τη θεομηνία με τρομερή σφοδρότητα και κυρίως το ανατολικό τμήμα του καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτη Κουτσάφτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με ταχείς ρυθμούς, περισσότερες δυνάμεις και μέσα και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ,πάνω των 1,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται στο δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου οι πολυδιάστατες ενέργειες για αποκαταστάσεις μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις κοινοτήτων και οικισμών όπως το Πουρί, το Χορευτό και όπου απαιτείται. Όπως σημείωσε, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποίησαν αυτοψίες σε γέφυρες και άλλα σημεία του κεντρικού οδικού άξονα από Ξουρίχτι έως Πουρί, προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα από τις καταστροφές και να ιεραρχηθούν, ενώ η γέφυρα «Καλοκαιρινός» στο Πουρί κρίθηκε πως δεν είναι ασφαλής για διελεύσεις οχημάτων και άμεσα θα δρομολογηθούν ενέργειες για αποκαταστάσεις όπως και σε άλλα σημεία με πτώσεις βράχων, κατολισθήσεις πρανών και όγκων χωμάτων και βράχων.

 

Υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα

Τον κίνδυνο από τα νεκρά ζώα αλλά και το μολυσμένο νερό, επισήμανε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, καθώς χιλιάδες είναι τα νεκρά ζώα και σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές από το οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά.

«Από το προηγούμενο Σάββατο είπαμε ότι πρέπει να είναι εμφιαλωμένο το νερό για κάθε χρήση και τα ζώα να θαφτούν γρήγορα» ανέφερε μιλώντας στον Ant1 και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει φόβος για γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α κ.α».

«Κανείς δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μολυσμένα νερά χωρίς γαλότσες» είπε ακόμα, ενώ σχετικά με τις καλλιέργειες και τα λαχανικά στους κήπους τόνισε πως «όλα αυτά που έχει περάσει από πάνω τους το νερό και η λάσπη πρέπει να πεταχτούν».

Για το κατά πόσο είναι προς χρήση το νερό στο Βόλο και τις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης η κ. Παγώνη ανέφερε πως «αν ο κ. Μπέος έχει στα χέρια του δείγματα για το νερό να τις δώσει για να υπάρξει βοήθεια».

Δ. Σαρηγιάννης: «Ο μεγαλύτερο κίνδυνος είναι το νερό»

Ο  μεγαλύτερο κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το νερό, με την έννοια της επιμόλυνσης, διότι υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες από τη σήψη των ζώων και από χημικά που μπορεί να έχουν περάσει, ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές που είναι κατάλληλο το πόσιμο νερό. Στον Βόλο, για παράδειγμα, επειδή είναι μία αστική περιοχή το θέμα είναι να επεξεργαστεί ο όγκος του νερού. Το πρόβλημα είναι στα χωριά, αλλά υπάρχουν τεχνικές για αν το διορθώσουμε» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε ένα μήνα θα μπορούσε να αποκατασταθεί». 

Σημείωσε ότι «ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση σε προϊόντα που πηγαίνουν έξω από την περιοχή είναι χαμηλός. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιμόλυνση  του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος χρόνου, όταν θα αποσφραγιστούν τα νερά, και φύγει η λάσπη. Τότε, θα είμαστε σίγουροι εάν θα υπάρχει επιμόλυνση».

Όπως είπε, για να γίνει αυτό ενδιάμεσα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε καταγραφή και υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση(σ.σ για τις νέες καλλιέργειες). Όταν γίνει η αποστράγγιση των περιοχών μπορούμε να κάνουμε ανάλυση της  κατάστασης της υγείας του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εάν υπάρχουν περιοχές επιμολυσμένες και οι ντόπιοι θέλουν να ξανακαλλιεργήσουν τότε μπορούμε να αποκαταστήσουμε την υγεία του εδάφους. Άρα το θέμα είναι να αντιδράσουμε οργανωμένα.»

Κλειστή και πλημμυρισμένη η Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας, ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται καθώς καταγράφεται υποχώρηση των υδάτων.

 Όσον αφορά στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου και συγκεκριμένα της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν και σήμερα σταδιακά και αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες. Έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Δείτε την εικόνα της Εθνικής Οδού από ψηλά

Από όλα τα χωριά έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι που το ζήτησαν, ενώ παραμένουν όσοι το επιθυμούσαν. Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Σε όλα τα χωριά παραμένουν και εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, του Μουζακίου και της Καλαμπάκας, όπου διατίθενται ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

Επίσης στην παρούσα φάση δυνάμεις του Πυροσβεστικής του Στρατού και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού και στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

Λειτουργεί η οδική αρτηρία Λάρισα - Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πύλη προς Μεσοχώρα

Στην κυκλοφορία δόθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι δρόμοι:

  • Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων,
  • Επ.Ο. Λάρισας - Καρδίτσας,
  • Επ.Ο. Πύλης - Μεσοχώρας και
  • Λάρισας - Τύρναβου μέσω Δαμασίου.

Τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν τις εργασίες αποκατάστασης και οι δρόμοι αποδόθηκαν σε κυκλοφορία. Ακόμη, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων, επιχειρούν για την αποκατάσταση αναχώματος του Πηνειού στην περιοχή της Γιάννουλης.

Πυροσβεστική: Συνολικά 4.594 διασώσεις ατόμων 

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.368 κλήσεις σε:

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.829 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:

περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας, καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:

Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα.

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:

περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Tέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.