Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, με την αγωνία να παραμένει για το ενδεχόμενο υπερχείλισης της λίμνης Κάρλας και την εκδήλωση μολυσματικών ασθενειών από τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα. Ξεκινά τις επόμενες ώρες η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, όπως έγινε γνωστό σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.
Επίσης έγινε γνωστό ότι αποδίδεται σήμερα στις 17:00 στην κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις, το τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, μεταξύ Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, που είχε αποκλειστεί λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αυτό ανακοίνωσε η παραχωρησιούχος εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» υπογραμμίζοντας ότι η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις αποκλειστικά για Ι.Χ. αυτοκίνητα και οχήματα βάρους έως 3,5 τόνων.
Για τα βαρέα οχήματα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση σε μεταγενέστερο χρόνο με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των ελέγχων στο σώμα της οδού, το οποίο παραμένει πλημμυρισμένο στην επίμαχη περιοχή, όπως αναφέρει.
Δύσκολες εξακολουθούν να είναι οι μέρες τόσο για την ομαλοποίηση της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές, καθώς συνεχίζεται η στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει στην λίμνη Κάρλα απειλώντας με νέες πλημμύρες τις γύρω περιοχές, ενώ την ίδια ώρα πλημμυρίζουν υπόγεια οικισμών από νερά που αναβλύζει το έδαφος.
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Σε μια υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί. Πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΚΑΙ αναφέρουν ότι ότι εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού, η λίμνη θα υπερχειλίσει
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι χθες λίγο πριν τις 8 το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωριά (Κανάλια Μαγνησίας, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο, Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο) να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια αλλά και τα χωριά τους εάν κριθεί απαραίτητο.
Στο Βόλο, παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, χιλιάδες κάτοικοι, ενώ σύμφωνα με το onlarissa.gr παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο: Πλημμυρίζουν υπόγεια από νερό που αναβλύζει από το έδαφος.
Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές
Στο Γιαννούλη της Λάρισας αφότου βυθίστηκε στο νερό η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα. Ακόμη και αρκετά 24ωρα μετά, φαίνεται η στάθμη του νερού να καλύπτει τα αυτοκίνητα. Ισόγεια και υπόγεια πλημμυρισμένα.
Στον Παλαμά παραμένουν τα σημάδια από τις πλημμύρες με αρκετά σπίτια να έχουν γκρεμιστεί
Στο Κεραμίδι Τρικάλων δεν μπορούν ακόμα οι κάτοικοι να φτάσουν στα σπίτια τους, καθώς η περιοχή παραμένει βουτηγμένη στα λασπόνερα και τα νερά έχουν φτάσει μέχρι τις σκεπές.
Στο Παλαιοπύργο Λάρισας κόπηκε στα δυο η γέφυρα - που συνδέει τον Παλαιοπυργο με την Αλεξανδρινή και τον Στρίντζο - από τα ορμητικά νερά. Έχει καταρρεύσει και έχει πέσει στο ποτάμι.
Στην Φαλάνη Λάρισας παραμένουν οι λάσπες, ενώ εννιά ημέρες μετά την κακοκαιρία υποχώρησαν τα νερά στην Φαρκαδόνα Τρικάλων και οι κάτοικοι ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα σπίτια τους.
Στον Βόλο οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις λάσπες.
Βίντεο της Golden Movies που έγινε πάνω από το χωριό Ελευθέριο Λάρισας αποτυπώνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες στο θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος μοιάζει πια με τη λίμνη Κάρλα...
Βόλος:Χωρίς πόσιμο νερό η πόλη για 11η ημέρα
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος του Βόλου είναι ότι από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού παραμένουν εκτός λειτουργίας μεγάλες υδροβόρες βιομηχανίες που για την παραγωγική διαδικασία απαιτείται η ύπαρξη και παροχή μεγάλων ποσοτήτων καθαρού νερού, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αναψυκτικών, οι τυροκομικές μονάδες, αλλά και βαριές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη κλιβάνων.
Όσον αφορά τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά αφού εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφέ, φούρνοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν από την έλλειψη καθαρού νερού και όσα καταστήματα καταφέρνουν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή χρησιμοποιούν προϊόντα μιας χρήσης, ενώ στον ξενοδοχειακό τομέα, τα ξενοδοχεία του Βόλου είτε είναι κλειστά ή είναι σχεδόν άδεια αφού έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις και τα προγραμματισμένα συνέδρια.
Το νερό του Βόλου παραμένει μη πόσιμο, ενώ τη Δευτέρα ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης της υδροδότησης της πόλης από την πηγή Μάνα με το πόσιμο νερό να έρχεται στις βρύσες της πόλης σε 20 μέρες, ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.
Όπως ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα στην υδροδότηση ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 12 χλμ δικτύου που συνδεόταν με τις πηγές της πόλης και γίνεται τεράστια προσπάθεια για αποκατάσταση.
Σε ότι αφορά τον καθαρισμό της πόλης, είπε ότι επιχειρούν έξω 147 μηχανήματα και μέχρι την Κυριακή η πόλη θα έχει καθαριστεί και ξεκινά ο καθαρισμός με 15 βυτιοφόρα των 20 τόνων που θα πλύνουν όλη την πόλη με νερό από γεωτρήσεις βιομηχανιών όπως η Χαλυβουργία, η ΑΓΕΤ και η ΜΕΤΚΑ στο οποίο θα περιλαμβάνεται και απολυμαντικό υγρό.
Ο καθαρισμός θα ξεκινήσει από τη Νεάποη και το Παλιό Λιμεναρχείο και καθημερινά θα ανακοινώνεται το πρόγραμμα για να απομακρύνουν οι πολίτες τα αυτοκίνητά τους και να διευκολύνουν το έργο των συνεργείων.
Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών
Παράλληλα, τα συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.
Περισσότερα από 200.000 ζώα νεκρά με τους κατοίκους να τα απομακρύνουν με καρότσες και φορτηγά από τα λιμνάζοντα νερά, με τη σημαντική συμβολή του στρατού.
Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν μέχρι στιγμής τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη χθεσινή ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου στη Λάρισα.
Το κόστος των αποζημιώσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους.
Ταυτόχρονα γίνεται αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το πρωί του Σαββάτου θα δοθεί το τμήμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.
Κανονικά πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Χθες το απόγευμα άνοιξε και ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης.
Υπ. Παιδείας: Δεν θα γίνουν μαθήματα έως τις 22 Σεπτεμβρίου
Δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, όπως ανακοίνωσαν το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διαρκούς χαρτογράφησης της υφιστάμενης κατάστασης στο σχολικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνεκτιμώντας υγειονομικές παραμέτρους, την ανάγκη ολοκλήρωσης του ενδελεχούς ελέγχου και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης στα σχολεία.
Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές θα ομαλοποιηθεί μετά από ένα χρόνο
Θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές και να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος και σημείωσε πως πριν την αποστράγγιση των νερών δεν γίνεται καταγραφή της επιμόλυνσης.
Ερωτηθείς, κατά πόσο μπορεί να έχει επιμολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας σε σημείο που να επηρεάσει την περιοχή σε βάθος χρόνου, επισήμανε ότι η απάντηση θα πρέπει να δοθεί, αφού μπορεί να γίνει μια πολύ πιο οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια να καταγραφεί αυτή η πραγματική επιμόλυνση στο έδαφος και από κει και πέρα, μετά, πιθανόν στα υπόγεια ύδατα.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η καταγραφή αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα. «Περιμένουμε να αποστραγγιστούν τα νερά και μετά όταν αρχίσει η αποκατάσταση από τις λάσπες, να μπορέσουμε να κάνουμε την αντίστοιχη σωστή δειγματοληψία στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα, στοχευμένα σε περιοχές που μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιμόλυνσης γιατί και το πού μετράς έχει σημασία. Και από κει και πέρα με βάση αυτό θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή νομίζω καταγραφή και εκτίμηση του αν υπάρχει δυνητικά στο μέλλον, πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης στα νερά προφανώς και θεωρώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης και στις λάσπες. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει το έδαφος» σημείωσε.
Πάντως, αυτή την στιγμή υπάρχει επιμόλυνση στα λιμνάζοντα νερά, καθώς εκεί συγκεντρώνεται όλος ο μικροβιακός φόρτος από τα πεθαμένα ζώα, από άλλους μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί και βεβαίως και ο χημικός φόρτος από τα φυτοφάρμακα, ενώ υπάρχει και το θέμα των κουνουπιών.
«Εδώ λοιπόν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς άμεσα και ένα ζήτημα είναι να μειώσεις την πιθανότητα λοίμωξης. Έχουμε δει μια αύξηση σε λοιμώδεις νόσους, αλλά όχι υπερβολική ακόμα, ευτυχώς, το λέω γιατί σε αντίστοιχα φαινόμενα στην Αμερική είχαμε δει πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς τέτοιων προβλημάτων, οπότε η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαστε σε περιορισμένα επίπεδα» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προέκρινε ως πιο σημαντικό «να κάνουμε την απολύμανση σήμερα.
«Που σημαίνει, να μαζέψουμε τα πεθαμένα ζώα, να τα κάψουμε, να τα θάψουμε και στο βαθμό που εμπλέκονται ιδιώτες, γιατί ο καθένας έχει το βιός του, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά μέτρα. Δηλαδή πρέπει να φορέσει κανείς προστατευτικό υλικό, γαλότσες, γάντια, να μην έρθει σε επαφή, να κλείσει το ζώο σε σακούλα πολύ καλά κλεισμένη» συμπλήρωσε.
Ειδικά όσο αφορά τον κίνδυνο από τους πληθυσμούς κουνουπιών, ανέφερε τα εξής. «Εγώ θεωρώ ότι οι ψεκασμοί είναι καλό να γίνουν αυτή την εποχή στην περιοχή. Καταλαβαίνω, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες παρακολούθησης της πιθανής ανάπτυξη κουνουπιών του πληθυσμού των κουνουπιών σε περιοχή το οποίο είναι χρήσιμο να ξέρεις τι γίνεται, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε και θανάτους και άρα με αυτή την έννοια, όσο δυνατόν μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα της ανάπτυξης των πληθυσμών, τόσο καλύτερα.
Αυτό, για να αποφύγουμε ανάπτυξη λοιμωδών νόσων, του Δυτικού Νείλου που στη Θεσσαλία ενδημεί, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, πώς να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα. Και βεβαίως είναι σημαντικό να γίνει και η απολύμανση, όταν πια οι άνθρωποι αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια τους, τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό πρέπει να απολυμανθούν».
Ερωτηθείς, πότε μπορεί να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη βάση του μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα μηνών, αρχικά σε βδομάδες, με την έννοια του άμεσου αλλά σε διάστημα μηνών, δηλαδή σε τέσσερις με έξι μήνες. Από κει και πέρα, για να πάμε σε μια διαδικασία “ομαλοποίησης” προφανώς πάμε από χρόνο και πάνω.
Γιατί είναι σημαντικά η καύση ζώων, η αποστράγγιση περιοχών και το πόσιμο νερό
Σημαντικά για να μην υπάρξουν μεταδοτικές ασθένειες είναι η καύση ζώων, η αποστράγγιση περιοχών και το πόσιμο νερό, όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μην παραλείποντας να αναφερθεί στη «δεύτερη μεγάλη επίπτωση μετά τα μεταδοτικά νοσήματα» όπως τη χαρακτήρισε και δεν είναι άλλη από το μετατραυματικό στρες, το άγχος, την κατάθλιψη.
«Όσο πιο γρήγορα γίνει η υγειονομική ταφή και η αποτέφρωση των ζώων, τόσο πιο ασφαλές είναι και μειώνεται η πιθανότητα για μεταδοτικές νόσους. [...] Γενικά έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και μεγάλο πρόβλημα είναι και τα δίκτυα ύδρευσης και γι' αυτό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθούν. Αφού το ασφαλές πόσιμο νερό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για να μειωθούν τα ποσοστά γαστρεντερίτιδας και οποιωνδήποτε άλλων λοιμωδών νοσημάτων σε όλους τους κατοίκους.
Το πρώτο είναι να υπάρχει ένα ασφαλές πόσιμο νερό στα σπίτια, που αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές γίνεται με εμφιαλωμένο νερό, όπως αντίστοιχα και ένα ασφαλές φαγητό» σημείωσε ενώ τόνισε πως στα στάσιμα νερά και με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε περισσότερα κουνούπια και μεγαλύτερη πιθανότητα μεταδοτικών νοσημάτων», όπως ανέφερε η Ντόρα Ψαλτοπούλου.
«Η καύση των ζώων, η αποστράγγιση των περιοχών και η διασφάλιση μέσω των δικτύων ύδρευσης ότι θα υπάρχει ένα ασφαλές πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας σύμφωνα με την καθηγήτρια και συμπλήρωσε πως «όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στην προτεραία κατάσταση, τόσο μικρότερη πιθανότητα θα υπάρχουν για τις μεταδοτικές νόσους γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, δερματικά εξανθήματα, αναπνευστικές λοιμώξεις», συμπλήρωσε η κα. Ψαλτοπούλου.