Ράλι καταγράφουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, μετά την χθεσινή πτώση, καθώς οι traders εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η περιορισμένη προσφορά αργού μέχρι τέλος του έτους.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent καταγράφουν άνοδο 2,06% στα 93,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κινείται με άνοδο 2,06% στα 90,36 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς σκαρφάλωσαν σε υψηλά 10 μηνών την Τετάρτη προτού τα στοιχεία δείξουν μια αύξησης των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ που ανησύχησε τις αγορές για τη ζήτηση.
Η παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έως το τέλος του 2023 θα σημάνει σημαντικό έλλειμμα στην αγορά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τετάρτη, καθώς επέμεινε σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις του για αύξηση της ζήτησης το 2023 και το 2024.
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) τήρησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024.
Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανατρέποντας τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 1,9 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα καυσίμων αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς τα διυλιστήρια ενίσχυσαν τη δραστηριότητά τους.
Στο οικονομικό τομέα, οι επενδυτές ερμήνευσαν την τελευταία ανάγνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ως επιβεβαίωση ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας τις ελπίδες για ισχυρή ζήτηση του πετρελαίου.
Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 35,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας πτώση 3,71%