«Αντιστέκονται» οι τιμές πετρελαίου

«Αντιστέκονται» οι τιμές πετρελαίου

Ο OPEC+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, θα συνεχιστούν και στο επόμενο τρίμηνο. 

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, η νούμερο ένα δύναμη του ΟPEC+ θα παρατείνει την οικειοθελή περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος και του δεύτερου τριμήνου. Έτσι η  παραγωγή αργού του Ριάντ θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Η Ρωσία θα μειώσει επίσης την παραγωγή και τις εξαγωγές της συνολικά κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα είχε προσφερθεί εθελοντικά να μειώσει τις προμήθειες της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο.  

Και στις δύο περιπτώσεις, τα μέτρα αυτά είναι επιπλέον της μείωσης κατά 500.000 βαρέλια που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο 2023 και ισχύει μέχρι το τέλος του 2024.

Σε μια ξεκάθαρη δήλωση αποφασιστικότητας  από όλα τα μέλη του ΟPEC+ και άλλοι βασικοί παραγωγοί  εναρμόνισαν τη στάση τους  με τις μεγάλες δυνάμεις. Έτσι το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επεκτείνουν επίσης τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής τους κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα και 163.000 βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ενώ σε παρεμφερείς αποφάσεις κατέληξαν και άλλα μέλη όπως το Κουβέιτ, το Καζακστάν κ.α.  

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από μια τόσο αποφασιστική κίνηση να στηριχθούν οι τιμές, το πετρέλαιο χθες θα είχε σημειώσει μια πιο εντυπωσιακή άνοδο. Εντούτοις τα αρχικά ήπια κέρδη έως τα 84,66 δολάρια/βαρέλι για το Brent έδωσαν τη θέση τους ακόμα και σε αρνητικό πρόσημο, με χαμηλό ημέρας πέριξ των 82,44 δολαρίων/βαρέλι και κλείσιμο ημέρας σε αρνητικό έδαφος! 

Όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, το υψηλό της χθεσινής ημέρας  αποτελεί μια μεγάλη ζώνη αντίστασης για το Βrent που ξεκινά από τα 84,6 δολάρια/βαρέλι και εκτείνεται μέχρι τα 85,78 δολάρια/βαρέλι. Αν δεν ξεφύγει ανοδικά μετά από μια τέτοια μάχη που δίνει ο ΟPEC+ να υποστηρίξει τις τιμές, τότε σημαίνει ότι τα πράγματα από την πλευρά της ζήτησης διαγράφονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.  

C:\Users\mary\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.Photos_8wekyb3d8bbwe\TempState\ShareServiceTempFolder\Gecici.jpeg 

 

C:\Users\mary\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.Photos_8wekyb3d8bbwe\TempState\ShareServiceTempFolder\Gecici.jpeg 

Το έχουμε ξαναπεί. Η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει μια πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς χρειάζεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών και πάνω προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση της σε ένα μοντέλο οικονομίας που δεν θα εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες. Ο μόνος λόγος που μπορεί να επιτρέψει περιστασιακά την πτώση των τιμών είναι να πετάξει έξω τον ανταγωνισμό, όπως άλλωστε έχει ξανακάνει στο παρελθόν. 

Για τη Μόσχα επίσης τα πετρελαϊκά έσοδα είναι σημαντικά προκειμένου να  χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία. 

Η κίνηση να παρατείνουν και για το δεύτερο τρίμηνο τις περικοπές προκειμένου να υπερασπιστούν το επίπεδο των 80 δολαρίων/βαρέλι , είναι προφανώς μια σοβαρή ένδειξη ότι οι προοπτικές ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο είναι κατά πολύ υποδεέστερες από ό,τι αρχικά πίστευε το καρτέλ. 

Το σημείο ισορροπίας 

Η αγορά άλλωστε μιλάει από μόνη της. Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο οι τιμές του πετρελαίου κινούνται  ως επί το πλείστον σε ένα εύρος από τα 71,50 δολάρια/βαρέλι έως τα 86 δολάρια/βαρέλι, με κάποιες εκφάνσεις εως τα  96 δολάρια/βαρέλι 

Από την αρχή του 2024 δε, το κέντρο βάρους είναι μεταξύ ενός ακόμα στενότερου περιθωρίου,  από τα 75 εως 84 δολάρια το βαρέλι, παρά:  

-Τις περικοπές της προσφοράς του OPEC+, με πολύ καλύτερη μάλιστα συμμόρφωση των μελών από την αναμενόμενη. 

-Τις επιθέσεις των Χούθι στην αρτηρία της Ερυθράς Θάλασσας που υποχρεώνουν τα εμπορικά πλοία στην «κρουαζιέρα» από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας- άρα χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα-και γενικότερα τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. 

-Τις νέες ενδείξεις βελτίωσης της ζήτησης από την Κίνα. Καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια παρά τις διακοπές λειτουργίας για λόγους συντήρησης, συνεχίζουν τις αγορές μετά την απότομη άνοδο των ταξιδιών για τον εορτασμό του σεληνιακού νέου έτους, οι ανησυχίες όσον αφορά την κινεζική ζήτηση έχουν αρχίσει τουλάχιστον προς το παρόν να υποχωρούν.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες  έχουν στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, όμως την ίδια στιγμή μια σειρά αντίθετων δυνάμεων δεν επιτρέπει στις τιμές να ξεφύγουν ανοδικά.  

Για παράδειγμα, η υψηλότερη παραγωγή από χώρες εκτός καρτέλ, όπως οι  ΗΠΑ, έχει περιορίσει αισθητά τα κέρδη.  

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ ότι δεν αποκλείεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 να εμφανίσει η αγορά ακόμα και υπερβάλλουσα προσφορά, χάρη στην ισχυρή παραγωγή από χώρες εκτός του καρτέλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα. 

Έτσι για το 2024, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά επίπεδα προσφοράς σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 103,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (σ.σ:Υπόψιν ότι η ΙΕΑ είχε προβλέψει ότι ο OPEC+ θα αναγκαζόταν να βάλει στο τραπέζι την επιλογή να προχωρήσει σε εκ νέου περικοπές παραγωγής, παρά το ρίσκο να χάσει κι άλλο μερίδιο αγοράς). 

Οι πεσμένοι επίσης δείκτες μεταποίησης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για μια εντυπωσιακή άνοδο της ζήτησης. 

Ας δούμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, στην Ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 46,6 τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας συρρίκνωση. 

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι δείκτες υποδεικνύουν εξασθένιση της δραστηριότητας στη μεταποίηση. Στις ΗΠΑ λοιπόν, ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε τον Φεβρουάριο χαμηλότερα, στις 47,8 μονάδες από τις 49,1 μονάδες του Ιανουαρίου και έναντι  των 47,2 μονάδων του μέσου όρου των 12 μηνών και των 49,5 μονάδων που ήταν η εκτίμηση της αγοράς.  

Οι αντίρροπες δυνάμεις στην  αγορά του πετρελαίου, φαίνεται λοιπόν ότι έχουν ισορροπήσει την τιμή στο εύρος των 76 και 85 δολαρίων/βαρέλι. Σύμφωνα με το Bloomberg δε, οι τάσεις  της αγοράς έχουν ωθήσει τόσο την Goldman Sachs, όσο και την Bank of America στην πρόβλεψη ότι η διαπραγμάτευση σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

Η Goldman Sachs προβλέπει συγκρατημένη μεταβλητότητα και διαπραγμάτευση σε μια ζώνη εύρους 20 δολαρίων με επίκεντρο τα 80 δολάρια/ βαρέλι, ενώ η BofA αναμένει ότι το πετρέλαιο θα κινείται μεταξύ των 60 και 80 δολαρίων. 

Όπως και να έχει το πρώτο τεχνικό τεστ θα δοθεί στα 85,78 δολάρια/βαρέλι. 

Aποποίηση Ευθύνης 

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.