Γιατί ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες δολάρια
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες δολάρια

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι έχασαν το ράλι του χρυσού και  είναι  νευρικοί να κυνηγήσουν το πολύτιμο μέταλλο σε τιμές κοντά στα υψηλά όλων των εποχών.  
 
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε μόλις μια ανάσα από τα 2800 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό στα 2.790 δολάρια/ουγγιά.  
 
Παρά τη διόρθωση της τάξης του 3,7%,  που οφείλεται τόσο στην κατοχύρωση κερδών όσο και στο ράλι του δολαρίου, ο χρυσός έχει προσφέρει αποδόσεις φέτος της τάξης του 30%, ενώ από τις αρχές του 2023 οι αποδόσεις αυτές φτάνουν το 47%. Από τα χαμηλά δε του Σεπτεμβρίου του 2022, η απόδοση του κίτρινου μετάλλου φθάνει το 70%. 
 
Η παραδοσιακή σχέση με τα επιτόκια επανενεργοποιείται  

Ο χρυσός παραδοσιακά έχει στενή σχέση με το επίπεδο των επιτοκίων. Ως περιουσιακό στοιχείο που δεν προσφέρει καμία τοκοφόρα απόδοση, γίνεται συνήθως λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα, ενώ είναι πιο επιθυμητό όταν τα επιτόκια πέφτουν.  
 
Πολλοί βέβαια απορούν γιατί από τον Μάρτιο του 2022 και μετά, όταν  άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια της η Fed, οι τιμές του χρυσού άρχισαν να αποκλίνουν από αυτή την  παραδοσιακή τους σχέση. 
 
Αν σκεφθεί κανείς όμως πώς διαμορφωνόταν το  πραγματικό επιτόκιο εκείνης της περιόδου, κατανοεί τον ουσιαστικό λόγο αυτής της φαινομενικής αποσύνδεσης.  
 
Όπως και να έχει, ο νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων στον οποίο έχουμε εισέλθει είναι ένας από τους λόγους που οι  μακροπρόθεσμοι επενδυτές επιθυμούν να κρατήσουν τον χρυσό στα χαρτοφυλάκια τους. 
 
Oι αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζονται - Αυξημένη ζήτηση και από τα ΕΤFs 
 
Οι αγορές των Κεντρικών Τραπεζών ήταν μια ισχυρή δύναμη για τις τιμές του χρυσού  τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τη ζήτηση ανεξαρτήτως της πτώσης των ονομαστικών επιτοκίων. (σ.σ:Η Goldman Sachs Research εκτιμά ότι 100 τόνοι φυσικής ζήτησης ανεβάζουν τις τιμές του χρυσού κατά τουλάχιστον 2,4%). 
 
Μετά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας το 2022, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αγορές χρυσού ειδικά από τις  Κεντρικές Τράπεζες των αναδυομένων αγορών έχουν αυξηθεί σημαντικά. 
 
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές τείνουν να έχουν σχετικά υψηλά αποθέματα χρυσού ως μερίδιο των αποθεματικών. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν αποθέματα χρυσού πέριξ του 70% των αποθεματικών τους. Αντίθετα, οι ομόλογοί τους στις αναδυόμενες αγορές έχουν μικρότερα μερίδια, τα οποία όμως ειδικά από το 2022 και μετά, τα αυξάνουν συνεχώς. 
 
Το παρακάτω διάγραμμα της GS είναι ενδεικτικό της ζήτησης για τον χρυσό από τις Κεντρικές Τράπεζες και άλλους θεσμικούς φορείς. 
 
Σύμφωνα με την GS, η υψηλή ζήτηση από τις Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχιστεί, ειδικά από τον αναδυόμενο κόσμο που αναζητά μια ισχυρή διαφοροποίηση των αποθεματικών του από το δολάριο. Παρά ταύτα, ο οίκος αναμένει ότι οι αγορές χρυσού θα μετριαστούν το επόμενο έτος σε σχέση με τα τελευταία έτη, σε έναν μηνιαίο ρυθμό πέριξ τω 30 τόνων. 
 
Πρόκειται για περίπου το 1/3 του μέσου μηνιαίου ρυθμού των 85 τόνων που παρατηρείται από το 2022 και μετά. Και πάλι όμως, ο ρυθμός αυτός παραμένει δομικά υψηλότερος από τον μέσο μηνιαίο ρυθμό των 17 τόνων πριν από το πάγωμα των αποθεμάτων της Ρωσίας. 
 
Οι περισσότεροι αναλυτές  εκτιμούν επίσης ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους  ο χρυσός θα επεκτείνει το ράλι τιμών του πιθανότατα και το 2025, είναι οι μεγάλες εισροές από τα  διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια -ETFs -  καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες  σε όλο τον κόσμο προχωρούν σε μείωση επιτοκίων. 
 
Οι φόβοι για το χρέος ανεβάζουν τη ζήτηση για τον χρυσό 
 
Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Fed εμφανίζεται ανήσυχος για τη βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, οι λόγοι που μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα άνοδο για τον χρυσό πιθανότατα πολλαπλασιάζονται.  

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη που μας πέρασε, ο Τζερόμ Πάουελ παραδέχθηκε με ευθύτητα ότι το επίπεδο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ σε σχέση με την οικονομία δεν είναι βιώσιμο και αποτελεί «απειλή για την οικονομία». Αν αυτή η ωμή παραδοχή δεν έπρεπε να είναι τίτλος ειδήσεων με μεγάλα γράμματα, δεν ξέρουμε ειλικρινά τι είναι! 

Το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στα 35 τρις δολάρια ήτοι στο 124% του ΑΕΠ. Πολλές Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους σε ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ μάλλον δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το επίπεδο χρέους, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Πάουελ.  
 
Πιθανότατα να ανησυχούν λοιπόν για την έκθεσή τους στους δημοσιονομικούς κινδύνους των ΗΠΑ. Ο χρυσός σε μια τέτοια συγκυρία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο αντιστάθμισης. 
 
Συμπερασματικά, ανεξαρτήτως τυχόν βραχυπρόθεσμων διορθώσεων, ο χρυσός παραμένει ανοδικός μακροπρόθεσμα λόγω του νέου κύκλου μείωσης των επιτοκίων, της διαρθρωτικά υψηλότερης ζήτησης από τις Κεντρικές Τράπεζες, της ιδιότητας του ως ένα από τα καλύτερα εργαλεία αντιστάθμισης έναντι των χρηματοοικονομικών και υφεσιακών κινδύνων και των πιθανών πληθωριστικών εξάρσεων λόγω των εμπορικών εντάσεων. 
 
Οι φόβοι για το αμερικανικό χρέος και η νέα ρητορική του διδύμου Τραμπ - Μασκ  την οποία θα αναλύσουμε αύριο, αποτελούν δύο ακόμα λόγους αυξημένης ζήτησης μακροπρόθεσμα για το πολύτιμο μέταλλο, ενώ οι  αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι ο χρυσός έχει και έναν  κρυφό καταλύτη  που πριμοδοτεί την άνοδο του. (σ.σ: Σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Η τεχνική εικόνα 
 
​Ακόμη και αν παρατηρηθεί μια σημαντική υποχώρηση σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα,  η τιμή του χρυσού παραμένει σε μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, όσο κρατάει τoν μέσο κινητό όρο των 200 ημερών, ήτοι τα  2.390 δολάρια/ουγγιά. 
 
 Οποιαδήποτε τέτοια πιθανή υποχώρηση θα αντιπροσώπευε μια σημαντική ευκαιρία αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί καθοδική διάσπαση της ζώνης των 2.228-2.278 δολαρίων/ουγγιά. 
 
Ενδιάμεσες στηρίξεις είναι τα 2643 και τα 2550 δολάρια/ουγγιά, ήτοι οι μέσοι όροι των 50 και 90 ημερών αντίστοιχα.  
Όσον αφορά τον αμέσως επόμενο στόχο, δεν είναι άλλος από τα 3.000  δολάρια/ουγγιά,  ένα σημαντικό επίπεδο ψυχολογικής αντίστασης ως «στρογγυλός αριθμός» για πολλούς επενδυτές. 

Σύμφωνα με την GS, οι φυσικές αγορές χρυσού από πολλές Κεντρικές Τράπεζες, και ιδιαίτερα από την Κίνα, είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί αυτό το όριο.  
 
Εάν αυτές οι αγορές χρυσού συνεχίζονταν πέρα ​​από το τεχνικό επίπεδο των 3.000 δολαρίων/ουγγιά, τότε θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 3.110 δολάρια/ουγγιά.  
 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]