Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα να αποκρούσει την επιστροφή των δασμών στα μέταλλα που είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει την Παρασκευή την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για μια μονοήμερη σύνοδο κορυφής που έχει σχεδιαστεί για να δείξει τη διατλαντική ενότητα προς την Ουκρανία και τα οικονομικά θέματα.
Κύριο μεταξύ των τελευταίων θα είναι μια προτεινόμενη κοινή δήλωση σχετικά με τα βήματα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής.
Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να κινηθούν ιδίως κατά των κινεζικών παραγωγών χάλυβα με αντάλλαγμα την αποφυγή της εκ νέου επιβολής δασμών της εποχής Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ, με προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας το τέλος Οκτωβρίου.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία, τόνισαν σε συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας ότι τα μέτρα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του ΠΟΕ, οι οποίοι αποκλείουν την επιβολή δασμών σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα, όπως υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από μια έρευνα για τον εντοπισμό υπερβολικών επιδοτήσεων ή ντάμπινγκ.
Οι δύο πλευρές προσπαθούν επίσης να συμβιβάσουν το σύστημα συνοριακών δασμών άνθρακα της ΕΕ με την προσέγγιση των ΗΠΑ για την προώθηση του πρασίνου στην οικονομία τους μέσω επιδοτήσεων.
Οι εν λόγω επιδοτήσεις, σε μεγάλο βαθμό στον ΙΡΑ, έχουν ενοχλήσει τις χώρες της ΕΕ επειδή περιέχουν απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι επιλέξιμοι για φορολογικές ελαφρύνσεις έως και 7.500 δολάρια εάν αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, αλλά μόνο εάν η τελική συναρμολόγησή του έγινε στη Βόρεια Αμερική. Η μισή από τη φορολογική ελάφρυνση εξαρτάται από την εξόρυξη ή την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών που πραγματοποιείται σε χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.
Η ΕΕ ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποφέρει επίσης μια συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά - κοβάλτιο, γραφίτης, λίθιο, μαγγάνιο και νικέλιο - που θα ωφελήσει τους προμηθευτές της ΕΕ. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτών των ορυκτών ή προϊόντων που τα περιέχουν κυρίως ανήλθαν σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.