Για δεύτερη σερί μέρα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν από τις ανακοινώσεις του Πεκίνου.
Έτσι, το Brent υποχωρεί 0,63% στα 82,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 0,56% στα 78,30 δολάρια το βαρέλι.
Η Κίνα υποσχέθηκε να «μετασχηματίσει» το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξής της και να περιορίσει τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ενώ έθεσε στόχο οικονομικής ανάπτυξης για το 2024 γύρω στο 5%, παρόμοιο με τον περσινό στόχο και σύμφωνο με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Αυτός ο στόχος, ο οποίος θα δώσει πιθανότατα ώθηση στην κατανάλωση καυσίμων, εάν τον πετύχουν, θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί φέτος.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο δεσμεύτηκε επίσης να εντείνει την εξερεύνηση και την ανάπτυξη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα υποσχέθηκε να αυστηροποιήσει τον έλεγχο της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.
Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της κινεζικής ζήτησης πίεσαν τις τιμές χαμηλότερα, οι παράγοντες της προσφοράς που απορρέουν από τη μείωση της παραγωγής των μεγάλων παραγωγών και οι γεωπολιτικές ανησυχίες από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας στήριξαν το αργό.
Ωστόσο, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2,6 εκατ.βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων και βενζίνης προβλέπονταν χαμηλότερα.
Το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά, κατά 1,53%, στα 27,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω της ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης από την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη αλλά και από το πρόβλημα που έχει προκύψει στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport LNG, καθώς το εργοστάσιό της θα παραμείνει κλειστό επί ένα μήνα λόγω τεχνικών προβλημάτων.