Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, κινούμενες σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου άνω του 4%, με την ένταση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να αυξάνεται.
Η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο 0,93% στα 74,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει επίσης άνοδο 1,23% και στα 70,69 δολάρια το βαρέλι.
Στο μεταξύ, ο Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής της προμήθειας πετρελαίου από τη χώρα του λόγω της ενδεχόμενης κλιμάκωσης του πολέμου.
Για τον Νοέμβριο, η Ρωσία δήλωσε ότι θα παράγει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, παρόλο που η παραγωγή έχει μειωθεί εξαιτίας των απαγορεύσεων εισαγωγών που σχετίζονται με την εισβολή της στην Ουκρανία και των περιορισμών προμήθειας από τον OPEC+.
Οι προβλέψεις της Goldman Sachs
«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι το Brent θα παραμείνει σε εύρος 70 έως 85 δολαρίων, με υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που περιορίζει την ανοδική τιμή και την ελαστικότητα τιμών του ΟΠΕΚ και την προσφορά σχιστόλιθου που περιορίζει την πτώση της τιμής», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Ωστόσο, οι κίνδυνοι να υπάρξουν απότομες αυξήσεις αυξάνονται», είπαν, προσθέτοντας ότι το Brent μπορεί να φτάσει στα 85 δολάρια το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2025, εάν η προσφορά του Ιράν μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα λόγω αυστηρότερων κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, η Κίνα, ανακοίνωσε μέτρα πολιτικής την Πέμπτη για την ενίσχυση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, εν μέσω ανησυχιών για τις απειλές του Τραμπ να επιβάλει δασμούς.
Σταθεροποίηση της τιμής του φυσικού αερίου
Υποχώρηση 3,55% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Παρ΄όλα αυτά διατηρείται στα υψηλά επίπεδα των 46,99 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας ήταν σταθερές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ της Gazprom και της αυστριακής OMV, οι οποίες προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή των ροών το Σάββατο. Παρόλα αυτά, οι προοπτικές της προμήθειας προς την Ευρώπη παρέμειναν αβέβαιες τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία από την EUstream έδειξαν ότι οι χαμηλές αιτήσεις μέσω της Αυστρίας και της Σλοβακίας παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη διακοπή της προμήθειας, ανεβάζοντας τις τιμές. Αυτό έλαβε χώρα καθώς οι ροές μέσω της Ουκρανίας αναμένεται να τερματιστούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου λόγω της έντασης στο ουκρανικό μέτωπο.