Πτώση σημειώνει το πετρέλαιο, με την προσφορά να είναι πιο σφικτή μετά την απαγόρευση εξαγωγών από τη Μόσχα αλλά και τις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, που πιθανόν να μειώσουν τη ζήτηση.
Τα futures του Brent σημειώνουν οριακή άνοδο 0,01% στα 93,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,29% στα 89,76 δολάρια το βαρέλι.
Το πετρέλαιο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, διακόπτοντας ένα κερδοφόρο σερί τριών εβδομάδων, μετά την επιφυλακτική στάση της Fed που ταρακούνησε τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς τομείς και αύξησε τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου.
Οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο άνω του 10% τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν τις πρόσθετες περικοπές προσφοράς έως το τέλος του έτους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για χαμηλή προσφορά προϊόντων, ιδίως για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στο χειμώνα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των εν λειτουργία πετρελαιοπηγών μειώθηκε κατά οκτώ σε 507 την περασμένη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, παρά τις υψηλότερες τιμές, όπως έδειξε η εβδομαδιαία έκθεση της Baker Hughes την Παρασκευή.
Οι προσδοκίες για καλύτερα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, ανέβασαν επίσης το κλίμα. Ωστόσο, οι αναλυτές επισήμαναν ότι οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν τεχνική αντίσταση στα υψηλά επίπεδα του Νοεμβρίου 2022 που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναμένεται να επιστρέψει σε κατάσταση επέκτασης τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη αγορών μεταποίησης να προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από το 50 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Σε ένα θετικό σημάδι, η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 16,3 εκατομμύρια bpd την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων αεροσκαφών για διεθνείς πτήσεις, πρόσθεσαν.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, καταγράφει άνοδο 7,56% στα 42,80 ευρώ ανα μεγαβατώρα.